Foto: Bildbyrån/SVT

Fis-chefen: ”Jag har mina tvivel gällande Johaug”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundets, Fis, ordförande Gian Franco Kasper vill se ett hårt straff för Therese Johaug om det visar sig att hon är skyldig. Och han är inte säker på hennes oskuld. ”Jag har mina tvivel”, säger han till Dagbladet.

Fis-ordföranden Kasper, som suttit på posten i 18 år, är inte mild i sin syn på vad som hittills framkommit i dopningsfallet med Therese Johaug.

– Jag har inte sett bevisen. Det får bli upp till de medicinska experterna att avgöra det här, men jag har mina tvivel. Men tvivel betyder ingenting, så vi måste få fakta på bordet, säger han till norska Dagbladet.

”Klart hon ska få fyra år”

Han berättar även att Fis är beredda att kliva in om de inte är nöjda med norrmännens arbete i frågan.

– Det är först och främst en nationell sak, det är upp till norrmännen att hitta en lösning. Sen kan FIS eller Wada överklaga om det inte sker något, eller om det inte görs nog. Först och främst måste vi få fakta på bordet, säger Kasper.

– Jag har inte bevisen framför mig, de måste norrmännen visa. Men i normala fall om hon är skyldig, är det klart hon ska få fyra år. Det är det ingen tvekan om. Och det är klart att hon kan överklaga det och kanske få ner straffet till 2,5-3 år om hon överklagar men det rena spekulationer.

Advokaten chockad

Johaugs advokat har ingen förståelse för Kaspers uttalande.

– Jag är både skakad och chockad över att representanter för idrotten spekulerar och förhandsdömer en utövare. Det visar en total brist på respekt för den enhet som idrotten själv har organiserat och inrättat för att hantera sådana här fall, säger Christian B. Hjort till NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer