Frida Karlsson och Anna Dyvik. Foto: Bildbyrån

Fis ska rösta om damer ska få åka lika långt som herrar

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan rasade flera svenska damer mot att de inte får åka lika långt som herrarna i längdskidornas världscup.

Nu ser det ut som att de kan få som de vill.

Nästa månad ska det internationella skidförbundet (Fis) rösta om frågan.

– Jag tror att förslaget blir antaget, säger Fis-basen Vegard Ulvang.

I längdskidornas världscup och mästerskap är damernas längsta distans 30 kilometer, hela 20 kilometer kortare än herrarnas längsta distans.

Och även på de andra distanserna åker herrarna längre än damerna.

Omröstning 18 maj

Men snart kan det bli ändring på det. Den 18 maj ska Fis längdkommitté rösta om att damerna och herrarna ska åka lika långt: 10 kilometer, 20 kilometer och 50 kilometer.

– Förslaget kommer att stöta på motstånd, inte minst i Norge. Men vi har fått positiva signaler från bland annat Sverige, Finland, USA och en hel del andra nationer. Om jag ska tippa så tror jag att detta förslag blir antaget, säger Ulvang, som är avgående ledare för kommittén, till den norska tidningen Adresseavisen, som citeras av den norska nyhetsbyrån NTB.

”Det är jättekonstigt”

För ett drygt år sedan uttalade flera svenska damstjärnor kritik mot de ojämställda distanserna.

– Det är jättekonstigt att killarna åker dubbelt så långt som oss i exempelvis skiathlon. Det är nästan lite kränkande. Det går att göra sporten roligare genom att vi antingen får längre banor eller så får herrarna anpassa banlängderna efter damerna, sade Frida Karlsson då.

ARKIV: Dahlqvist: ”Ett steg mot mer jämställdhet” (26 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.