Fjolårssegraren hyllar stämningen i Vasaloppet: ”Unik”

Uppdaterad
Publicerad

Norrmannen Tord Asle Gjerdalen vann Vasaloppet ifjol på rekordtid och njuter nu av att åter stå på start i det klassiska loppet med tusentals åkare på startgärdet i Sälen

– Det brusar när man står på start och väntar på startskottet. Det är fullt av folk och ivriga skidåkare, det är en unik stämning, säger Gjerdalen till SVT Sport.

Gjerdalen ligger trea i totalen bakom ledande Andreas Nygaard och 38-åringen tror på offensiv körning och ett snabbt lopp i morgon ned till Mora. Trots sin enorma rutin så erkänner Gjerdalen att dagarna innan är en nervpärs.

– Även om jag har blivit gammal och rutinerad så sover jag dåligt före skidlopp. Jag är nervös och förväntansfull och vaknar flera gånger varje natt. Det ingår.

Vasaloppet

Målet i Vasalopet 2022?

– Att åka fortare än någon annan har gjort.

Rekord före

Max Novak tog tidigare i år karriärens första seger i Ski Classics. Han vill gärna bryta den nio år långa norska segersviten i Vasaloppet och tippar på rekordföre.

– Ser det ut så här så kan det nog bli rekord. Om det är lite medvind så finns det goda chanser till det, i sådant fall blir det ett hårt lopp. Man tror att när det går fort och lätt att det är lätt att ligga med. Men det är då milen tar ut sin verkliga rätt, säger Max Novak.

Norrmannen Stian Hoelgaard gjorde sitt första Vasalopp 2013 och har sedan dess fem pallplatser men jagar fortfarande segern.

– Vasaloppet är något extra. Målet är ju att vinna men det är svårt och allt måste klaffa. Men jag vet att det är möjligt om man har skidorna och formen, säger Stian Hoelgaard till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet