Foto: SVT

Nazistflagga vid målgången på Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Vid målgången på Vasaloppet syntes stora flaggor från en nazistisk organisation.

Händelsen har nu polisanmälts och det hela utreds som brott mot ordningslagen.

– Vi på Vasaloppet tar kraftfullt avstånd från den här typen av politiska aktioner, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet, till SVT Sport.

Under söndagen avgjordes Vasaloppet och det blev norsk dominans på herrsidan medan Britta Johansson Norgren vann på damsidan.

Men vid målgången syntes stora flaggor tillhörande den nazistiska organisationen NMR (Nordiska motståndsrörelsen).

Vasaloppet säger att de tar kraftfullt avstånd från händelsen.

– Hos oss är alla välkomna. Vi har polisanmält den här händelsen och nu får polisen ta det här vidare. Det är allt jag vet i nuläget, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet, till SVT Sport.

– Med tanke på hur aktionen utfördes var det nog inte slumpartat att det blev som det blev. Med största sannolikhet är det en planerad aktion, det är vår uppfattning.

Hur kunde de få in flaggorna?

– Jag vet bara vad jag har fått berättat för mig och det är att flaggorna vecklades ut vid målgången precis när segraren skulle gå över mållinjen, säger Frick.

Uppges vara 10-15 personer

Stefan Dangardt, kommissarie och presskommunikatör hos Polisen, säger att det kan betraktas som ett brott mot ordningslagen och i så fall leda till böter.

– Våra patruller på plats gjorde bedömningen att de här personerna inte störde ordningen genom sin närvaro och därför blev de inte avvisade. Däremot kan det här betraktas som en tillståndspliktig demonstration eller åsiktsyttring och det måste man ha tillstånd för, säger han till SVT Sport.

– Den som ringde in till oss uppger att det handlar om 10-15 personer, men jag har inte fått det bekräftat från våra patruller. Aktivisterna ska nu ha skingrat upp sig i mindre grupper och anses vara klara på platsen.

Symbolen inte hets mot folkgrupp

På flaggorna syntes symbolen tyrrunan som användes av nazister i Tyskland på 1930-talet. Pilen bars av flera högt uppsatta SS-soldater under Andra världskriget.

Justitiekanslern har tidigare slagit fast att symbolen i sig inte utgör hets mot folkgrupp, detta efter att organisationen visat upp den i samband med marscher.

– Eftersom just den här symbolen inte anses utgöra hets mot folkgrupp handlar det om brott mot ordningslagen. Man kan inte gripa någon för ett sådant brott, men vi vill förstås identifiera de ansvariga. Har de sökt tillstånd så finns det en person som står för ansvarig och har de inte sökt tillstånd så vill vi hitta någon som får ta straffet, säger Stefan Dangardt.

I nuläget finns inga namngivna misstänkta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.