Mycket lös snö fanns på sprintbanan i Falun. Foto: Bildbyrån

Flera återbud efter svåra krascherna i sprinten

Uppdaterad
Publicerad

USA:s Sophie Caldwell kraschade illa i gårdagens sprint. Nu kommer hon inte till start i söndagens 10 km fristil.
Samtidigt är mer snö att vänta på den kraftigt kritiserade banan.
– Det blir mycket lösare i dag, säger vallaren Erik Yngvesson till SVT Sport.

Sprintbanan i Falun kördes sönder under lördagen och många åkare hade problem med att hålla sig på benen. Efteråt sågades banan av bland annat Karl-Johan Westberg.

– Det är bedrövligt, banan är sönderpistad, den var perfekt i går. Vet inte vad de håller på med, sa Westberg till SVT Sport.

Norges Mattis Stenshagen kraschade in i en reklamskylt, vred till knät och har åkt hem till Norge. USA:s Sophie Caldwell föll också illa i en utförskörning, och under söndagen kom beskedet att Caldwell missar dagens 10 km fristil.

– Jag kraschade riktigt illa. Det blev en del blåmärken. Men jag mår okej. Det var den lösa snön som gjorde att jag tappade kontrollen och bara flög ut från banan, sa hon till Expressen i går.

Grip: ”Inte optimalt”

Landslagschefen Rikard Grip medverkade i SVT:s sändning under söndagsmorgonen och gav då sin syn på lördagens förhållanden.

– Det var utmanande. I och med att det blev så löst och så den här blötare, tunga snön på det så var det svårhanterligt. Eftersom vi ser så mycket fall så är det inte optimalt, säger Grip.

Vad kunde man gjort bättre?

– Jag hade gärna sett att man kanske hade krattat till kurvan bättre och saltat mer, men det är bara mina amatörspekulationer.

Åkarna får inte testköra

Under lördagsnatten och söndagsmorgonen har det snöat i Falun, och underlaget lär återigen stå i fokus under damernas 10 km och herrarnas 15 km.

Åkarna får därför inte testköra i sprintkurvan, den delen av banan som går inne på stadion, för att spara på underlaget.

– Det blir mycket lösare idag, säger vallaren Erik Yngvesson till SVT Sport.

Pierre Mignerey, tävlingsansvarig för FIS på plats, säger så här om arbetet:

– Väderförhållandena är svåra, det är gränsfall för vad som går. Vi vet inte om det ska snöa eller regna. Men vi kommer göra vårt bästa. Jag kan garantera att arrangörerna kommer att göra det allra bästa för att få till de bästa förhållandena för alla löparna, säger Mignerey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer