Charlotte Kalla, Lisa Vinsa, Evelina Settlin och tränaren Magnus Ingesson (arkivbild). Foto: Bildbyrån

Förbundet svänger igen – letar ny landslagschef

Uppdaterad
Publicerad

Efter att landslagschefen Jonas Peterson fick sparken i augusti förra året skulle inte rollen tillsättas. Men SVT Sport kan nu avslöja att förbundet har ändrat sig och nu är på jakt efter en ny landslagschef.

– Vi har ett antal namn som vi tittar på, säger förbundsdirektören Ola Strömberg.

I september berättade Ola Strömberg att skidförbundet skulle slå ihop två tjänster, landslagschefen och längdchefen, till en.

– Därför att vi tror att det är viktigt att ha en person som kommer från sporten och som kan följa den röda tråden från barn, ungdom upp till elit och vuxna. Vi känner att det är viktigt att ha en mer närhet mellan de olika nivåerna, och också hitta utvecklingsområden som vi kan satsa på, motiverade Ola Strömberg beslutet då.

Men efter att ha gett Daniel Fåhraeus rollen som längdchef, en nyhet som SVT Sport kunde avslöja för knappt två veckor sedan, har skidförbundet nu ändrat sig igen. Nu ska en landslagschef också tillsättas.

– Anledningen är egentligen är att vi nu känner att vi har behov av en person som kan ta helhetsansvar för sporten från ax till limpa, men med fokus på landslagsverksamheten.

Vad ser du att personen besitter för egenskaper?

Den måste kunna vår idrott väldigt bra. Vara en person som folk litar på och som kan få ihop alla de olika lagen i samma riktning. Någonstans måste det finnas en grundfilosofi i hur vi jobbar, den måste synas i alla delar, den är viktig.

Var är ni i processen nu?

– Vi har precis börjat och har ett antal namn som vi tittar på och pratar med några av dem. Vi kommer gå ut med en annons om två veckor. Det blir en kombination av annonsering och att vi söker själva bland de personer som vi tror kan klara av det, säger Ola Strömberg.

ARKIV: Kalla om nye längdchefen: ”Blev jätteglad” (17 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.