Johannes Dürr. Arkivbild. Foto: Wikimedia Commons

Förre skidstjärnan riskerar fängelse efter dopningsskandal

Publicerad

Den förre längdskidåkaren Johannes Dürr har erkänt sin inblandning i dopningsskandalen som uppdagades under VM i Seefeld tidigare i år. Nu riskerar han upp till fem års fängelse.

I september stod det klart att den förre längdskidåkaren Johannes Dürr stängdes av på livstid, det efter att han varit en av nyckelpersonerna i en dopningshärva som upptäcktes i samband med VM i Seefeld.

Fem herråkare, varav en med en nål i armen, greps då av polis bara timmarna före herrarnas 15 kilometers-lopp och förhördes i närliggande Innsbruck i stället för att tävla. Senare erkände Dürr att han var inblandad.

Johannes Dürr testades positivt under vinter-OS i Sotji 2014 och stängdes av i två år.

Under torsdagen åtaldes Dürr för allvarligt idrottsbedrägeri, skriver tyska Spiegel. 32-åringen riskerar nu upp till fem års fängelse.

Även Max Hauke riskerar fängelse.

Samtidigt skriver ERR att den estländske skidtränaren Mati Alaver döms till ett och ett halvt års villkorlig dom för att ha ”underlättat” dopning mellan 2017 och 2019.

Alaver har i en intervju i mars erkänt att han kontaktat den tyske idrottsläkaren Mark Schmidt, som redan försett estniske Karel Tammjärv, med dopningspreparat. Alaver förnekade dock att han skulle ha tolererat dopningen.

Arkiv: SVT var på plats och rapporterade om skandalen (februari 2019):

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter rapporterar om dopningsskandalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer