Norskorna Maiken Caspersen Falla och Mari Eide.

Första pallplatsen efter systerns död: ”Trodde aldrig att jag skulle åka skidor igen”

Publicerad

Efter en mardrömslik höst efter storasyster Idas tragiska bortgång nådde i går Mari Eide pallen tillsammans med Maiken Caspersen Falla i Dresdens världscupsprintstafett.
– Jag trodde aldrig att jag skulle åka skidor igen, säger Mari Eide till NRK.

Det var i början av september som Ida Eide, som själv var en elitåkare, tog medalj i JVM och stod det norska landslaget nära, kollapsade och dog av hjärtstillestånd i samband med ett motionslopp i terränglöpning i Oslo. Lillasyster Mari var då med det norska landslaget på ett läger i Livigno, Italien, som hon avbröt och reste hem ifrån.

Med på lägret var även superstjärnan Therese Johaug, en av Ida Eides närmaste vänner. Johaug fick stor stöttning av Ida under den långa dopningsavstängningen, inte minst under den offentliga, närmast domstolsliknande utfrågningen i Oslo. De firade Idas 30-årsdag tillsammans två veckor före dödsfallet och Johaug lade ut bilder på dem två tillsammans på Instagram.

Johaug avstod presskonferens

Johaug var så medtagen efter dödsbudet att hon avstod den planerade presskonferensen den dagen.

– Therese har det väldigt tungt och vi finns här för henne, sade Ingvild Flugstad Östberg till den församlade pressen.

Det var det tredje norska dödsfallet inom norsk skidåkning på kort tid. Även meriterade Vibeke Skofterud dog i en vattenskoterolycka och Ronny Fredrik Ansnes, med meriter från världscupen, omkom i en drunkningsolycka. Allt inom sex veckor.

Efter en höst präglad av sorg var det en oväntad och välkommen framgång för Mari Eide, som varit på pallen en gång tidigare 2011, också det i sprintstafett.

– Jag är så glad och tagen över att vi klarade det. Vi har haft en väldigt tuff höst som lag och att vi klarar av att ta en plats på pallen efter den tuffa hösten gör mig väldigt glad, säger 29-åriga Mari Eide.

Ida Ingemarsdotter, Jonna Sundling, Stina Nilsson, Maja Dahlqvist, Maiken Caspersen Falla och Mari Eide efter gårdagens sprintstafett i Dresden. Foto: TT.

Delar rum med Falla under tävlingarna

Det var väldigt starka och negativa känslor under hösten.

– Jag trodde aldrig att jag skulle stå på en startlinje igen, trodde aldrig att jag skulle klara av att åka skidor igen. Att jag tar en pallplats med Maiken (Caspersen Falla) är en stor framgång, funderar Mari Eide.

28-åriga Falla är ett bra stöd för Mari Eide även på ett personligt plan.

– Maiken är en väldigt bra partner. Det känns lite som om vi är hemma när vi är på tävlingar och delar dubbelsäng. Vi har mycket att prata om. Det är skönt att kunna dela tankarna med henne, säger Eide som siktar på att nå VM i Seefeld om en dryg månad.

– Den drömmen lever fortfarande. Jag märker att jag blir i bättre form och nu har jag fått bättre självförtroende också, säger Eide, vars liv aldrig kommer att vara sig likt efter systerns död.

”Livet kommer aldrig bli sig likt utan min storasyster. Jag trodde du skulle vara hos mig för alltid. Ingen älskade livet mer än du”, skrev hon på Instagram.

Sveriges förstalag med Stina Nilsson Nilsson och Maja Dahlqvist vann klart före Sverige lag två med Ida Ingemarsdotter och Jonna Sundling efter ett extremt tajt målfoto med Norge och USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer