Helene Marie Fossesholm vill träna med Therese Johaug. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fossesholm flyttar till Oslo för att träna med Johaug

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug lade av i vintras men har stor påverkan på norsk skidåkning. Talangen Helene Marie Fossesholm flyttar nu till Oslo för att komma närmare legendaren.

– Jag får Oslos bästa guide, säger Fossesholm.

20-åriga Fossesholm slog igenom säsongen 2020-2021 men tränade för hårt inför OS i Peking och packade ihop skidutrustning där. Nu flyttar hon de sex milen från Vestfossen in till centrala Oslo för att få ta del av bättre träningsmöjligheter och dra nytta av Therese Johaugs kunskaper och erfarenhet. Även närheten till Olympiatoppen (Norges SOK) lockar.

– Hon har visserligen lagt av men kommer inte att sluta åka skidor. Hon har också lovat mig en resa i Sörkedalen så jag får Oslos bästa guide, säger Fossesholm om Johaug och naturområdet i nordvästra Oslo som är populärt för sina skidspår.

Ingenting finns efter Johaug

Efter smällen i vintras, som påminde om den som Frida Karlsson gick på, tränar nu Fossesholm ganska lugt.

– Det dummaste jag kan göra är att börja med hårda pass för tidigt, säger Fossesholm till VG.

Den senaste säsongen blev Therese Johaug bästa norska i den totala världscupen med en femteplats, vilket förklaras av att hon inte körde Tour de Ski. Heidi Weng blev sexa, Tiril Udnes Weng 16:e, Maiken Caspersen Falla 22:a och Mathilde Myrvold 23:a.

Therese Johaug tog tre individuella guld på distansloppen i Peking-OS, men bakom henne var det tunt med norska framgångar. Lotta Udnes Weng var bäst med en 13:e plats på 30 km fritt. 

MER: Svenska stjärnorna: Så världscupen blir utan Therese Johaug

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.