Frida Karlssons magiska resa Foto: Bildbyrån

Från en vanlig Karlsson till världsmästare på drygt tre månader

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Inför längdpremiären i Bruksvallarna i november hade ingen förutom de närmast insatta en aning om vem 19-åriga Frida Karlsson var. Då slog hon till från ingenstans – blev tvåa efter Charlotte Kalla på 10 km. En osannolik resa tog sin början och avslutades på VM i Seefeld med ett brons, ett silver och ett guld bara drygt tre månader senare.

Rikard Lann

reporter

Vi tar det från början. När jag letar igenom SVT:s sportsajt så är den första artikeln om Frida Karlsson den här, daterad 17 november 2018.

”Charlotte Kalla tog säsongens första seger i överlägsen stil.

VM-vintern

Ändå stal 19-åriga Frida Karlsson mycket av uppmärksamheten när hon gick in som tvåa.

– Detta är väldigt motiverande för att fortsätta i framtiden, säger talangen till SVT Sport.”

Aldrig gått så fort

Jag har följt längdskidor sedan jag såg Thomas Wassberg vinna sekundstriden mot Gunde Svan på femmilen på OS 1984.  Det var då intresset och fascinationen föddes. 2005 var jag själv med på mitt första VM som reporter och har sedan dess varit i Holmenkollen 2011, Falun 2015 och nu på plats i Seefeld. Jag har blivit imponerad många gånger. 2005 i Oberstdorf när Emilie Öhrstig, efter att ha laddat upp liggandes med hörlurar i på SVT:s kontor, krossa motståndet i sprinten, är nog ett av de största minnena. 

Jag, precis som ni där hemma, har sett unga åkare etablera sig för att bli världsstjärnor på några år, bland andra Johannes Hösflot Kläbo och Therese Johaug. Det är man van vid. Men aldrig någonsin har det gått så fort som för Frida Karlsson.

Det måste erkännas att jag inte hade koll på Frida Karlsson, då i november. Jag hade helt glömt bort rubrikerna efter hennes JVM-guld i Schweiz 2018.  Jag hade ju förstås läst om det, då för ett år sedan, men namnet hade inte fastnat, kanske beroende på det vanliga efternamnet.

Fem stjärnor av Ojala

Redan en månad senare, den 30 december, fick jag anledning att bekanta mig med Fridas namn igen. Det var när vår expert Johanna Ojala i Vinterstudion gjorde en presentation av de talanger som ska säkra Sveriges framtid. Där framhöll Ojala Frida Karlsson, som en av de åkare som hon gav fem stjärnor.

”Hon är allround. Men kanske framförallt en uthållighetsåkare Och vi såg det framför allt i Bruksvallarna”, sade Ojala.

Redan efter loppet i Bruksvallarna så hade det höjts röster för att Frida Karlsson skulle få chansen i världscupen men Rikard Grip var benhård.

– Frida ska koncentrera sig på JVM i januari. Sedan får vi se, sa han.

Och det var nog ett klokt beslut av Grip. Karlsson kunde i lugn och ro ladda för junior-VM i Lahtis, som gick av stapeln i slutet av januari.

På vägen hann hon vinna i Skandinaviska cupen två gånger, helt överlägset.

Drottning på JVM

Och Karlsson var omutlig i Lahtis. Hon vann först 5 km för att sedan vara med i ett stafettlag som tog brons och sedan den 24 januari vinna 15 km i överlägsen stil.

Att vinna på junior-VM har många svenska skidåkare gjort genom åren. Det är imponerande i sig. Men det behöver ju faktiskt inte betyda särskilt mycket. Det är allt som oftast en ocean av åkstyrka till senioreliten ändå. Men i Frida Karlssons fall stämde inte det. Hennes stora segrar i Lahtis antydde något annat, att hon redan nu var redo för större uppgifter.

Det insåg även världens bästa skidåkare – Therese Johaug.  Dagen efter andra JVM-guldet så gick Johaug ut och sa att hon vill se Karlsson på VM i Seefeld.

Och nu kunde inte Rikard Grip hålla tillbaks guldklimpen längre.

Den 3 februari tillkännagav Grip det svenska VM-laget. Och Frida Karlsson var uttagen. Utan att ens ha åkt en världscuptävling!

– Det känns väldigt, väldigt roligt – stort. Jag kommer verkligen få se hur långt det är upp, sade Karlsson till SVT.

Hur långt det är upp?

Det känns nästan märkligt att läsa detta en månad senare. Frida Karlsson ville veta hur långt till världstoppen hon hade. Undrar just om hon själv innerst inne ändå visste att hon skulle kunna tampas med Johaug och gänget? Jag tror faktiskt det.

Första svaret hon gav på den frågan kom i italienska Cogne, helgen före Seefeld-VM.  Då fick Karlsson göra världscupdebut.

”Vi är ganska lika”

Och det var i Cogne som Karlsson själv erkände i en intervju med min kollega Moa Jörnmark, att hon förstår att folka har börjat jämföra henne med Therese Johaug.

”Jag förstår likheterna, vi är ganska lika till utseendet och vi har samma styrkor i skidspåret, sa Karlsson.

I Cogne blev det full satsning på 10 km från start. Hon ville så oerhört gärna visa vad hon går för. Svenskan var i ledning efter mer än halva loppet. Men den ungdomliga ivern var trots allt lite för stor. Hon tog slut och blev sjua i mål. Trots allt en imponerande debut.

Så pass imponerande att Rikard Grip redan hade Karlsson i sitt anteckningsblock för att köra skiathlon på VM. Vi andra undrade om Frida kanske skulle kunna vara aktuell för en stafett men var nog ganska tveksamma till att hon skulle få chansen på det första distansloppet på VM.

Fick chansen direkt

Men på den första presskonferensen på hotell Inntalerhof, tre km från Seefeld, förra tisdagen, kom beskedet.

Frida Karlsson åker skiathlon. Och det kändes plötsligt när Grip sade det som världens mest naturliga sak. Klart Frida ska gå skiathlon.

Redan här i historien om Frida Karlsson, så är allt nästan osannolikt bra. Men det skulle komma mer...

När startskottet gick för 19-åringens VM-debut syntes inga nerver överhuvudtaget. Hon gick med i den klassiska delen långt fram i fältet. Och om Frida inte hade trillat två gånger kanske det hade blivit medalj redan i första VM-loppet. Nu började Karlssons jakt på trion Ingvild Flugstad Östberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Natalija Neprjajeva, som efter suveräna Johaug hade gått loss, lite för sent. Karlsson lyckades ändå skaka av sig regerande OS-mästaren Charlotte Kalla, och slutade femma!

Femma i sitt första VM-lopp med smak på mer. Så såg det verkligen ut när Karlsson ryckte mot slutet. Hon hade mer att ge. Och chansen skulle komma bara några dagar senare. Karlsson fick chansen att gå även 10 km klassiskt.

– Jag ska ta med mig allt positivt från förra loppet, sa Karlsson på presskonferensen innan 10 km.

Hon sade också något som var väldigt befriande. Och, om man får använda det slitna uttrycket, lite osvenskt.

”Det är kul att få uppmärksamhet. Jag förtjänar den”

Dunderskrällen

Frida Karlsson startade som nummer 28,  långt före den seedade gruppen, något som brukar vara lite knepigt i ett lopp med intervallstart. Svenskan fick göra sitt eget lopp och hade egentligen inte mycket tider att gå på men dundrade bara på i sitt eget höga tempo. Karlsson tog stora ledningar vid de tidiga tidspasseringarna.

Det var bara Therese Johaug som kunde matcha Karlsson ute i spåren när de seedade åkarna kom till samma tidskontroller. Men det var knappt att norskan lyckades. Ett tag, med ett par kilometer kvar, var norskans försprång bara fyra sekunder. Det slutade med ett bragdartat silver för super-Karlsson.

Alla här i Seefeld var i chock. Det här skulle ju inte kunna hända. SVT:s experter var lyriska efteråt.

”Hon visar att hon håller när det gäller som mest. Helt fantastiskt, helt fantastiskt. Det är helt otroligt att kunna göra det mot dessa superåkare”,  sade Anders Blomquist

”Jag hittar nästan inte orden”, sade Johanna Ojala.

”Det är mäktigt, Jag trodde kanske att Ebba (Andersson) kunde pressa Johaug, inte Frida”, sade Mathias Fredriksson.

Huvudpersonen själv var lika chockad som alla andra:

 ”Jag är jättechockad och förvånad. Det här hade jag inte ens kunnat drömma om”, sade hon till Moa Jörnmark efter loppet.

Alla ville gratulera silvertjejen. Givetvis även kungen

Och även skidkungen Petter Northug var mäkta imponerad.

...och vår luttrade kommentator Jacob Hård som varit med om det mesta. Han var även han smått darrig efter Karlssons uppvisning.

Han sammanfattade bragden med orden  ”Ett sprakande, gnistrande genombrott” i en krönika.

Efter två VM-lopp hade Frida Karlsson både introducerat sig själv och tagit plats på skidscenen. När det två dagar senare skulle bli damstafett var givetvis Frida Karlsson självskriven i laget. Rikard Grip hade fått sådant förtroende för Karlsson åkstyrka att han placerade henne på sträcka två, den som normalt Therese Johaug går i stafetter. Här skulle inte Johaug lyckas rycka till sig guldet minsann.

Men det blev ingen ny duell mellan den nya stjärnan och den gamla. Norge hade tvingats ändra taktik efter Karlssons uppvisning på 10 km.

Johaug skule plötsligt gå sistasträckan.

– Ja, det har ju gjort det svårarare att hitta etappen där vi ska gå ifrån, sa norske damtränaren til SVT Sport kvällen före stafetten

Men den norska taktiken gick i baklås. Frida Karlsson var lika stark som de räknat med på sin andrasträcka och höll Flugstad Östberg stången. När Charlotte Kalla ryckte sönder Astrid Jacobsen och Stina Nilsson spurtade ner Johaug, då var det svenska guldet ett faktum.

Och Sverige hade fått sin yngsta VM-guldmedaljör någonsin i Frida Karlsson!

På medaljceremonin när Frida och de andra tjejerna skulle ta emot guldet så blev det så uppenbart hur ny i laget Karlsson är. Vilken superresa hon gjort de senaste månaderna.  Karlsson kallade Charlotte Kalla för Kalla men kom på sig med att hon kanske skulle säga Charlotte nu...

En sista show

På VM:s näst sista dag skulle så medaljsamlingen bli komplett för Karlsson. Efter silver på 10 km och guld i stafetten var det nu dags för kraftprovet 30 km.

När expert Mathias Frddriksson träffade Karlsson i spåret erkände hon att någon tremil det hade hon inte åkt innan.

 ”Nej, det blir en ny debut”, sa Frida Karlsson skrattandes.

Men det syntes inte när tävlingen var igång. På samma orädda sätt som hon tagit sig an uppgifterna innan på VM, körde hon på 30 km. Hon gjorde inget dumt misstag att försöka hänga på en överlägsen Therese Johaug utan bidade sin tid. Men inte hela vägen in i mål. Karlsson rycket loss och såg ut at gå mot ännu ett silver innan hon fick ge sig mot en vilt forcerande Flugstad Östberg på slutet. Men ny medalj blev det. Denna gång ett brons.

Efter sin tredje medalj var nästan orden slut hos henne själv och alla andra runtomkring här i Seefeld. Men hyllningarna fortsatte att strömma in när Karlsson på medaljceremonin fick ta emot bronset.

Tack för allt!

Efter sitt brons fick 19-åriga Frida Karlsson, som blivit minst ett par år äldre rent mognadsmässigt under mästerskapet, chansen att tacka alla för det stöd hon upplevt från tv-tittare och följare. Så här såg det ut:

Och jag och säkerligen de flesta av oss passar på att säga – tack själv, för underhållningen Frida!

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

VM-vintern

Mer i ämnet