Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Mathias Fredriksson. Foto: Bildyrån/SVT

Fredriksson efter Norges dominans – ”Sverige har goda chanser”

Publicerad

I säsongens första stafett tror SVT Sports expert Mathias Fredriksson att Sverige har chans att ta sig upp på pallen på både dam- och herrsidan.
– De har goda chanser.

Norge har dominerat stafetterna i världscupen. De norska damerna har inte förlorat en stafett i världscupen sedan 2009 då besegrades av Sverige i Beitostölen.

– De har totalt dominerat i ett decennium. De har nästan sett oslagbara ut tidigare. Så ser det inte ut i år. De har inte inlett den här säsongen lika övertygande men de är ändå den största favoriten, säger Fredriksson.

– Det är fortfarande svåra att slå men Sverige har goda chanser. Även utan Stina Nilsson.

”Kan vara en nyckelsträcka”

Ebba Andersson och Charlotte Kalla är givna i SVT expertens stafettlag, även Stina Nilsson om hon hade kört i helgen. Det här är laget som Fredriksson vill se i helgen:

– Ida Ingemarsdotter på en förstasträcka. Hon har rutin och har gjort bra förstasträckor tidigare.

– Ebba Andersson på andrasträckan. Det här kan vara en nyckelsträcka. Jag tycker att hon har åkt bra klassiskt. Det är bra att testa henne på den här sträckan nu, det är inte så många stafetter innan VM.

– Jonna Sundling på tredjesträckan. Hon är en vass avslutare men det är lite mindre press att sätta henne på en tredjesträcka.

– Charlotte Kalla på fjärdesträckan. Hon kan köra vilken sträcka som helst.

”Norge är favorit”

Även på herrsidan har Norge dominerat stafetterna i världscupen. Även de förlorade senaste gången på norsk mark när Ryssland vann i Lillehammer 2013.

– Jag håller nog Norge som favorit, deras säsongsinledning har varit strålande.

Men han tror att Sverige har chansen.

– Ett svenskt lag har nog svårt att vinna men de har absolut chansen på en pallplats.

”Skulle inte känna mig trygg”

Det här är laget som Fredriksson skulle ställt upp med på söndag:

– Jens Burman på förstasträckan. Han har åkt den här sträckan några gånger och är ändå snäppet vassare i klassiskt. Han har lättare för att hänga med och det är bra om han får mer rutin.

– Daniel Rickardsson på andrasträckan. Han kan köra den här sträckan om han känner sig okej på lördagens lopp och om foten fungerar.

– Viktor Thorn på tredjesträckan. Om Rickardssons fot inte håller för klassiskt kan Thorn köra den andra klassiska sträckan.

– Calle Halfvarsson på fjärdesträckan. Hans form är bra. Får han ihop allt runt omkring sig så är han kapabel att slå vem som helst. Jag skulle inte känna mig trygg om jag hade med mig honom på en sistasträcka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer