Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mathias Fredriksson ser det som ett misslyckande för landslaget att Maja Dahlqvist, Frida Karlsson och Linn Svahn inte vill träna med dem. Foto: Bildbyrån/SVT

Fredriksson om avhopparna: ”Måste kännas som ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidsäsongen 2022/23 är nu inledd – där tre av Sveriges största stjärnor inte ingår i landslaget.

Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Linn Svahn har istället valt att köra egna träningssatsningar, till SVT:s expert Mathias Fredrikssons besvikelse.

– Det måste kännas som ett misslyckande, säger han.

I våras kom beskedet att utbrytartrion Karlsson, Dahlqvist och Svahn inte skulle träna med landslaget inför eller under den nu påbörjade säsongen.

– Jag tycker att det är olyckligt, det måste kännas som ett misslyckande (för landslagsledningen reds. anm.) att de inte vill vara med, att de inte kan tillgodose deras krav. Även fast vi inte vet vilka det var så tycker jag att det borde gå att hitta en modell och inte ha så bråttom utan låta det ta lite tid för att få med dem, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson och fortsätter:

Vinterstudion

– Jag tror på en modell där de bästa sparrar och tränar så mycket som möjligt tillsammans, dels för dem själva men även för dem underifrån som får vara nära stjärnorna och se vad som krävs och se hur man ska göra för att utvecklas.

Landslagschef Anders Byström svarar:

– Jag tror också på den modellen, så det är klart det känns tråkigt att de inte är med. Men vi har haft bra dialoger och jag hoppas att alla vill vara med. Jag tror verkligen på laget vi har haft i sommar, det är väldigt starkt. Kan vi få alla bästa med är det såklart ännu bättre.

Känns det som ett misslyckande?

– Nja det får vi se i vinter, hur det går. Men jag tror att det kommer gå bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet