SVT:s expert Mathias Fredriksson tycker att Kläbo borde ha friats. Foto: Bildbyrån

Fredriksson om dramat som avgjorde femmilen: ”Vart ska Kläbo ta vägen?”

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo diskades och fråntogs VM-guldet på femmilen efter spurtdramat mot Alexander Bolsjunov.

– De kommer tajt in och vill ha den vida kurvan för att behålla farten. Jag tycker att det här är en ”race incident”. Jag tycker inte att någon ska bestraffas, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Det blev ett oerhört dramatiskt slut på längd-VM i Oberstdorf i slutet av herrarnas femmil. Johannes Hösflot Kläbo passerade mållinjen först men en timme senare fråntogs norrmannen guldet. Juryn ansåg att Kläbo trängde Alexander Bolsjunov på ett otillåtet sätt på upploppet.

– Jag tycker att det varit sådana här situationer hela vintern, och då har man friat. Att man ändrar det nu är konstigt, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson i Vinterstudion.

– Det är sådant som händer, jag vet inte vart Kläbo ska ta vägen? Han försöker göra så lite som möjligt. Svår situation.

”Han har ingen plats”

Fredriksson menar att Kläbo kommer med högre fart bakifrån in på upploppet och att ryssen gör ett märkligt spårval, när han inte går in mer mot mitten.

– Han kanske inte orkar gå in mer mot ett mittenspår och kontakten blir utifrån det – Kläbo tror nog att han ska välja ett spår mer till vänster. Han har ingen plats, får gå utanför spåret och då blir kontakten.

– Det påminner väldigt mycket om situationen på stafetten i Lahtis där Bolsjunov var den som kom bakifrån och var ursinnig på Joni Mäki, den är ganska lik – och då friade man. Då tycker jag att man ska fria här också.

Regelverket i sådana här situationer har diskuterats under säsongen och det är inplanerat ett möte där reglerna ska förtydligas.

– Man får ju inte stänga eller tränga en annan åkare och ju närmare mål man kommer, desto hårdare ska man vara med det här. De kommer tajt in här och vill ha den vida kurvan för att behålla farten. Jag tycker att det här är en ”race incident”. Jag tycker inte att någon ska bestraffas, säger Fredriksson.

SE MER: Här knäcks Bolsjunovs stav i spurtdramat med Kläbo

Norge har överklagat

Expertkollegan Johanna Ojala håller med om att det har varit flera ”värre” situationer den här säsongen där man har friat.

– Jag vill veta vad juryn har sagt till Kläbo, jag vill höra resonemanget.

Fis längdchef Pierre Mignerey förklarade senare för SVT Sport:

– Vi har tittat på situationen ur olika TV-vinklar för att se vem som var ansvarig och vi kom snabbt fram till slutsatsen att Bolsjunov inte gjorde något fel. Han ledde och hade rätt att välja linje. Sedan kom Kläbo bakifrån och försökte passera men reglerna är klara att om man ska passera ska det ske utan kontakt. Juryns slutsats blev att Kläbo var ansvarig för incidenten och det fick konsekvenser på resultatet och det innebär diskvalifikation.

Norge har överklagat juryns beslut att diska Kläbo.

Fis längdchef Pierre Mignerey: ”Bolsjunov gjorde inte något fel”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.