Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Mathias Fredriksson inför långloppssäsongen: ”Björgen har blodad tand”

Uppdaterad
Publicerad

Vinterns Ski Classics kommer att bli spännande. Det är de flesta eniga om med svenska regerande titelhållare på både herr- och damsidan.

Lina Korsgren kommer att utmanas av en revanschsugen Britta Johansson Norgren – och en skidlegendar i form av Marit Björgen.

– Björgen har fått blodad tand, så duellen med Korsgren kommer bli väldigt spännande, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Lina Korsgren var dominant i spåren på långloppen ifjol. Svenskan vann sex av åtta lopp. Otroligt imponerande, enligt Fredriksson:

– Hon var helt enkelt bäst. Hon åkte ifrån alla andra och när det blev spurt var hon snabbast där också, jag skulle säga att hon var totalt komplett ifjol, säger experten.

Korsgren hade dessutom ett stark team bakom sig med väldigt bra vallade skidor hela säsongen.

– Det var väl så bra det går att få en säsong helt enkelt. Men framför allt känns det som hon fått en hårdhet, ett självförtroende och vet hur hon ska lägga upp loppen.

Björgens återkomst – spännande

Fredriksson tror att Korsgren har alla möjligheter att försvara totalsegern den här säsongen. Trots utmaningen från en norska med 42 OS- och VM-medaljer och en svensk Johansson Norgren med fem Ski Classics-titlar.

– Jag tror chanserna är stora, hon var så överlägsen ifjol.

– Men ser man på Björgens återkomst så blir det väldigt spännande. Hennes karriär talar ju för sig själv och hon åkte ju Vasaloppet ifjol förvånansvärt bra och har nu fått blodad tand. Hon verkar också vara ännu bättre förberedd inför den här säsongen så duellen mellan Björgen och Korsgren kommer ju bli väldigt spännande, säger Fredriksson.

Emil Persson bröt norsk dominans

På herrsidan har Ski Classics varit en ensidig historia under lång tid. Norge, Norge, Norge har det varit. Men ifjol bröt Emil Persson den norska dominansen när han vann fyra av åtta lopp och tog titeln.

– Det betyder mycket. För oss svenskar ska det bli kul att kolla på Ski Classics igen.

Och om Korsgren hade för vana att långsamt trötta ut konkurrenterna så vann Persson oftast på slutet.

– Han vann ju i princip alla spurtdueller. Han var extremt snabb på upploppet och hade en förmåga att positionera sig rätt.

Premiär i Orsa 18 december

Revanschsugna norrmän och norskor lär alltså bädda för en dramatisk säsong i långloppsspåren. En säsong som man kommer kunna följa i SVT under vintern. Premiären är den 18 december i Orsa och sedan följer 14 tävlingar.

Åkarna i 35 olika lag tävlar om 3 miljoner kronor i prispengar.

– Man tävlar ju inte för nationer utan man tävlar för lag och i ett lag kan det var åkare från flera olika nationer. Det påminner ganska mycket om cykelsporten. Man har som i cykel hjälpryttare som vet att de inte kommer vinna men gör allt för att en lagmedlem ska göra det. Det är ett taktiskt spel som är roligt att följa.  Och senaste fem åren har det skett en enorm utveckling i långloppssporten och de bästa åkarna är extremt duktiga, säger Fredriksson.

SE MER: Korsgren: ”Är absolut mest nervös för Vasaloppet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.