Frida Karlsson. Foto: Bildbyrån

Så ska Frida Karlsson undvika skador: ”Har hittat problemet”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson har dragits med en hel del skadeproblem de senaste säsongerna. Nu tror hon sig ha kommit fram till varför.

– Det är att jag har haft så mycket problem med mina fötter, säger hon till SVT Sport.

Trots att de senaste säsongerna har varit väldigt framgångsrika för längdstjärnan Frida Karlsson, 21, så han hon från och till plågats av skador.

Nu har hon både hittat orsaken och lösningen.

– Jag har haft mycket skavanker på olika ställen och vi har hittat urpsrungsproblemet. Det är att jag har haft så mycket problem med mina fötter. Där har vi lagt ett stort jobb i vår och under försommaren. Det känns väldigt bra nu. För det första har jag fixat bra sulor, bra pjäxor och bra skor. Sedan har jag gjort en hel del rehab för att hålla det bra. Det känns väldigt bra, säger hon.

”Har alltid kämpat med smågrejer”

Karlsson har väldigt höga fotvalv och har därför jobbat in fel rörelsemönster och använt fel muskler.

– Jag kör prehab varje morgon för att stå rätt på foten, koppla rätt muskelkedjor och även jobba upp musklerna som jobbar för stabiliteten i fötterna.

Hur känns det idag?

– Idag känns det väldigt bra. Jag kommer inte ihåg senast jag hade ont någonstans och det är väldigt sällsynt för Frida Karlsson. Jag har alltid kämpat med smågrejer. Träningen rullar på väldigt fint. Det är jag glad och tacksam över.

”Positiv spiral uppåt”

Huvudfokuset för året är att undvika skador och sjukdomar. Det ger även effekt i träningen.

– Det är skitkul verkligen. Jag får så mycket större effekt av min träning nu jämfört med vad jag fått tidigare. Jag börjar också åka tekniskt mycket bättre. Det är en positiv spiral uppåt.

Karlsson menar också att hon blivit bättre på att inte träna då hon inte borde.

– Många gånger har man kanske tänkt att bita ihop är det smartaste att göra, men jag har fått en lite annan syn på det. Jag tänker att det svåra är att avvika från planen då man börjar känna något, det lätta är att bara bita ihop och köra enligt plan. Men då kanske man skjuter sig själv i foten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.