Frida Karlsson: ”Det är ju norskan vi jagar”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson och Frida Karlsson tog fem VM-medaljer mellan sig men var chanslösa mot Therese Johaug. Hon vann fyra VM-guld på fyra försök. När svenskorna tagits ut till OS i Peking 2022 är överhängande frågan: Hur ska de kunna rå på norskan?

– Jag fokuserar bara på hur jag ska ta det där guldet. Ebba har gjort det jättebra men det är ju ändå norskan vi jagar. Det är inte något man ska blunda för. Man måste se vad man ska förbättra och var man ska lägga krutet för att sätta dit henne, säger Frida Karlsson.

I säsongsavslutningen i Holmenkollen i mars i fjol bröt Frida Karlsson den svenska förbannelsen på den norska skidstadion när hon jagade ikapp och om Therese Johaug. Men under fjolårssäsongen var norskan återigen omutlig.

Vad är det rent praktiskt nu behöver göra för att täta glappet?

– Man ska se till vad man själv har att utveckla, var det finns mest utvecklingspotential. Det finns mycket att hämta i olika tekniker, säger 21-åringen och fortsätter:  

– Jag är fortfarande ung så jag kan fortfarande utveckla mycket av min grundkapacitet men också värna mycket om den snabbheten man har i kroppen som man kan se lite som en styrka, kanske speciellt mot hon norskan.

Ebba Andersson, 23, ser det inte som nedbrytande att det till synes fortfarande är en bit upp till den 32-åriga skiddrottningen.

– Jag försöker se det som inspiration och motivation till att det faktiskt är möjligt för mig och oss svenskor att åka så snabbt på skidor. Vi har ju sett att hon klarar av det, då finns det något att sträva mot. Vår största inspiration är att vi ska klara av att åka skidor så fort vi bara kan, säger Ebba Andersson.

KLIPP: Längdskidåkarna som tagits ut till vinter-OS 2022 (04/05-21)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.