Foto: Bildbyrån

Frida Karlsson: ”Från den dagen var man Charlotte Kalla på träning”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla ryckte i slalombacken Alpe Cermis i Tour de Ski-avslutningen 2008 och satte ett djupt intryck på en hel generation. Sedan dess har totalsegraren i Tour de Ski aldrig varit svensk. Förutsättningarna för att ändra på det har aldrig varit bättre än nu.

– Jag har verkligen hittat inspiration från den händelsen genom åren, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Sollefteåtjejen var tio år gammal när Charlotte Kalla gjorde den där mytomspunna klättringen.

– Det är ett av de starkaste minnen jag har när det kommer just till skidminnen. Jag har verkligen hämtat mycket inspiration från den specifika händelsen genom åren.

Tour de Ski

I år stannar Charlotte Kalla hemma. Hon återhämtar sig från att ha drabbats av Covid-19 och lägger allt krut på VM senare i vinter.

Blir det annorlunda nu när hon inte är med?

– Ja absolut, hon är en person som man är van vid att ha med ute på världscuptävlingar så hon kommer verkligen vara saknad. Hon är en person som tillför väldigt mycket, säger Andersson.

Frida Karlsson: ”Från den dagen var man ju Charlotte Kalla på träning”

Frida Karlsson var bara åtta år men har inga problem med att minnas när den då 20-åriga Charlotte Kalla slog igenom.

– Jag kommer ihåg det ögonblicket. Jag hade själv tävlat den söndagen och gick in i värmestugan. Där satt alla framför teven, klistrade. Och så ser man Charlotte göra sitt ryck. Det är ett ögonblick som jag aldrig kommer glömma, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Det är svårt att sätta ett värde på hur viktigt Kallas genombrott var för att motivera en ny generation skidåkare.

– Från den dagen så var man ju Charlotte Kalla när man gjorde de där rycken på ungdomsträningarna. Så var det ju.

– Det har verkligen etsat sig fast och just Charlottes genomslag 2008 tror jag har stor del i den här skjutsen som vi har fått i damskidåkningen i Sverige. Det var ett väldigt inspirerande ögonblick, säger Frida Karlsson.

Inga norskor – bäddar för svensk seger

När den första av säsongens två stora skidhändelser inleds på nyårsdagen väljer det norska landslaget fortsatt att stanna hemma. Det öppnar för den första svenska totalsegern i Tour de Ski sedan Charlotte Kallas klassiska klättring för tretton år sen.

– De kommer att vara jättesaknade. Jag tycker att det är som roligast när alla de bästa är med och nu när den ledande nationen i vår idrott saknas så kommer det att vara många starka motståndare som vi går miste om, säger Ebba Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet