Foto: Bildbyrån

Frida Karlssons kaxiga utspel inför VM-stafetten: ”Hade kunnat ha två svenska lag på pallen”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige åker till VM i tyska Oberstdorf som regerande världsmästare i stafett. Nu står den svenska lagledningen inför ett delikat problem: Det finns betydligt fler än fyra åkare som skulle kunna platsa i laget.

– Hade vi fått ställa upp med två lag hade vi haft två svenska lag på pallen, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Det var den 28 februari 2019. Stina Nilsson gick ut på den fjärde och sista sträckan 18,8 sekunder före Therese Johaug.

I målfållan stod den nervösa VM-debutanten Frida Karlsson, då 19 år gammal, tillsammans med Ebba Andersson och Charlotte Kalla.

– När man tänker tillbaka på det är det en väldigt fin berättelse. Jag kommer ihåg när vi stod i fållan och man ser att Therese tar på Stina hela tiden. Och det förväntade vi oss. Vi andra tre står tillsammans och väntar och väntar och så kommer de. Och så i sista backen ser Stina väldigt trött ut, men hon biter i – och då vet vi att det är klart när hon är med på toppen, minns Frida Karlsson den magiska dagen.

För första gången någonsin hade ett svensk damlag vunnit en VM-stafett. Nu åker Karlsson och de andra svenskorna till Oberstdorf för att försöka försvara medaljen.

Ebba Andersson och Frida Karlsson måste ses som givna i laget. Men vilka de andra två blir, och vem som ska ta den sista sträckan, det är det stor konkurrens om.

– Ja, gud vi har ju så många som konkurrerar om platserna. Det är verkligen inte skrivet förrän dagsform på VM skulle jag säga. Sistasträckan är jag inte alls rädd för, där har vi många som kan spurta hem det. Vi har ju Maja Dahlqvist och Jonna Sundling som utmanar där. En förstasträcka skulle nog också passa Linn Svahn.

Det låter som en stor fördel, att ni har många att välja mellan?

– Ja, verkligen. Hade vi fått ställa upp med två lag hade vi haft två svenska lag på pallen.

Är det så?

– Ja, jag tror det!

KLIPP: Så minns Charlotte Kalla gulddramat i Seefeld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.