Frida Karlsson laddad inför Tour de Ski. Tror på succé för svenskorna. Foto: Bildbyrån.

Frida Karlsson laddad inför touren: ”Det är jättestort”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen reser det svenska skidlandslaget till Schweiz för att gå in i Tour de ski-bubblan.

När det norska landslaget väljer bort tävlingen är två av förhandsfavoriterna Ebba Andersson och debutanten Frida Karlsson.

– Det är jättestort, verkligen! Det är något som man verkligen har följt slaviskt från att man var väldigt liten, säger Frida Karlsson.

Hon har precis som resten av svenskarna inte varit med på någon av de två senaste världscupshelgerna. Det svenska landslaget var bara med i världscupspremiären i Ruka innan man precis som Norge hoppade av och hänvisade till medicinska skäl.

Medan norskorna fortsätter att hålla sig hemma är svenskorna nu tillbaka i den internationella skidcirkusen.

– Vi har hittat säkra lösningar för att vi ska kunna vara ute och tävla internationellt. Lösningar som inte riktigt hade hittats när det var dags att ta beslut om Davos och Dresden, säger Ebba Andersson.

– Trots att läget är som det är med covid-19 så känner jag ändå en trygghet när vi ska ge oss ut och tävla nu.

”Det är lite tråkigt”

Svenskorna får anses som två av favoriterna till totalsegern.

– Jag tror att vi är många svenska tjejer som kommer att vara med och kämpa i toppen. Men det är lite tråkigt att det inte är några norskor med och tävlar. Samtidigt kan vi inte tävla mot några som inte är där. Så man får verkligen bara fokusera på att slå dem som drar på sig startnumrena och är där, säger Frida Karlsson.

– Jag tror att det är väldigt många som kommer vilja blanda sig i den striden. Främst är det tjejerna i vårt lag. Men det man har sett nu på de vc-tävlingar där vi inte varit med så är det många som verkligen har visat framfötterna både från ryskt håll, amerikanskt och senast så var det en schweizisk tjej som var väldigt stark, säger Ebba Andersson.

Tour de Ski drar igång något senare än vanligt med sprint i schweiziska Val Müstair på nyårsdagen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.