Frida Karlsson får säsongsdebutera i skuggan av pandemin. Foto: TT

Frida Karlsson om oron för pandemin: ”En potentiellt dödlig sjukdom”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag drar den svenska längdpremiären igång i Bruksvallarna. Den sker i skuggan av den andra vågen covid-19-smitta.

– Ja, det är klart att det finns en viss oro. Det är ju en potentiellt dödlig sjukdom, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Vinterstudions Yvette Hermundstad fick en smittsäker digital intervju med favorittippade stjärnan Karlsson inför premiären som sker direkt i SVT.

Hur är det att tävla med och emot en pandemi?

– Ja, den osynliga motståndaren. Jag kan bara ställa in mig på vad jag ska göra här och nu och får försöka lita på att ledningen och alla som dagligen jobbar med de här frågorna, att de tar rätt beslut. De som är experter borde vara de som fattar de bästa besluten även för oss. Det litar jag på. Jag försöker lägga min energi och mitt fokus på det som jag ska göra för att vara på hugget när det gäller, säger Karlsson från Bruksvallarna.

Redan nu står det klart att den andra världscuptävligen, som skulle avgjorts i Lillehammer första helgen i december, skjutits på framtiden beroende på den osäkerhet som råder under pandemin.

Kan du ha någon rädsla, det här har ju ingen i hela världen varit med om?

– Ja, det är klart att det finns en viss oro. Pandemin är ju så mycket större än bara det idrottsliga. Det är ju en potentiellt dödlig sjukdom och det är klart att man ska ha väldigt stor respekt för det. Men vi gör det vi kan. Vi strävar efter att vara hundra procent isolerade och vara noga med allt som vi kan påverka. Sedan kan vi inte göra så mycket mer än så.

Åtgärder för att säkerställa hälsoprotokollet i Bruksvallarna:

* Halverade startfält (75 herrar och 50 damer)

* En minuts startintervall på distansloppen

* 30 sekunders startintervall på sprinten

* Ingen publik

* Begränsningar för antalet vallare och skidtestare

* Blocktider när banan får testas av aktiva och vallare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.