Frida Karlsson. Foto: Bildbyrån

Frida Karlsson om oväntade avhoppet: ”Ingen ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaugs överlägsenhet fick Schweiz bästa längdåkare Nathalie von Siebenthal att lägga av – blott 26 år gammal. Svenska stjärnskottet Frida Karlsson är oförstående.

– Det tycker inte jag är en ursäkt, säger hon.

För en månad sedan lämnade Frida Karlsson återbud till Lidingöloppet på grund av en skadekänning i en benhinna. Men nu, med knappt en månad kvar till Sverigepremiären i Gällivare, konstaterar hon nöjt:

– Nu känns det bra. Jag är pigg i kroppen och spänd på att börja tampas i skidspåret. Jag känner mig stark och börjar få den där tävlingsformen.

På bara ett år har 20-åringen gått från okänd utanför skidkretsar till en av Sveriges hetaste idrottare. En tillvaro hon trivs med.

– Jag har satt mig själv i en situation som jag har förtjänat. Jag har åkt så pass bra att jag ska ha press – den har jag förtjänat. Jag ser det som positivt att folk tror på en.

”Det var synd”

För tillfället befinner hon sig på landslagsläger i Val Senales i norra Italien och förbereder sig för sin första hela säsong som senior. En som däremot inte kommer finnas med bland konkurrenterna i vinter är Nathalie von Siebenthal.

Schweiziskan, med en fjärdeplats på VM och två sjätteplatser på OS som främsta mästerskapsmeriter, meddelade förra veckan att hennes karriär är över.

26-åringen förklarade att motivationen var slut, glädjen som bortblåst och att ”både huvud och kropp hade givit upp”.

– Det är alltid tråkigt när åkare lägger av. Jag hade ingen närmare kontakt med henne, men hon var en duktig åkare så det var synd, konstaterar Frida Karlsson.

”Ingen ursäkt”

Trots att Frida Karlsson i vintras fick uppleva hur det är att ta rygg på den norska suveränen Johaug – inte minst när hon gjorde ett tappert försök i Seefeld och tog VM-silver tolv sekunder efter Johaug på tio kilometer klassiskt – känner hon inte igen sig i det von Siebanthal och hennes tränare gett uttryck för.

– Det tycker jag inte är en ursäkt. Alla går efter att utvecklas och åka så fort man kan. Det spelar ingen roll om man heter Nathalie, Therese eller Frida. Alla strävar efter att åka så fort man kan. Det är ingen ursäkt att skylla på någon annan, säger hon.

Bakgrund: Här är Frida Karlssons succéår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.