Frida Karlsson om succéstarten: ”Många som är väldigt förvånade”

Uppdaterad
Publicerad

Två segrar och en andraplats. Det är Frida Karlssons facit på de tre distanslopp som körts hittills under säsongen. En resultatrad som imponerar – och överraskar den svenska stjärnan.

– Det är många som är väldigt förvånade – jag själv inte minst, säger Karlsson till SVT Sport.

22-åringens senaste seger kom efter en rafflande duell mot Therese Johaug i Lillehammer. Segermarginalen: Tre tiondelar.

– Det är många som är väldigt förvånade – jag själv inte minst. Det känns som att jag har hittat en stabil åkning, så det är bara att jobba vidare på det, säger Karlsson om succéstarten.

Varför är du förvånad?

– Det är väl ofta att man tänker att det krävs mer. Man sätter ju höga krav på sig själv och man tror ju alltid att det krävs mer. Men jag har bara tyckt att det har varit så himla kul att tävla och ändå varit väldigt avslappnad i tävlingsmomentet och känt mig trygg i det jag ska göra, och det har gett resultat.

Har jobbat med stabiliteten

Karlsson pekar ut ett särskilt fokus under försäsongen som en förklaring bakom framgången.

– Jag har jobbat väldigt mycket på just stabiliteten. Mycket styrkeliknande grejer, men inte råstyrka utan mer att använda rätt muskler och hitta ett bra rörelsemönster och verkligen fokusera på att koppla rätt. Jag har ju sett att jag kan hålla tekniken och positionen mycket bättre än vad jag har kunnat förut.

– Jag åker ju mycket mer energisnålt nu, och har sett att jag håller loppen ingenom.

I fristilsloppet i Davos väntar nu en ny duell med den norska skiddrottningen – och Therese Johaug menar att svenskans segrar har sporrat henne.

– Det är väl bra då, om vi kan höja nivån ett snäpp till så är ju det bara bra för alla, konstaterar Karlsson lugnt.

SE MER: Fridas OS-dröm – köra sprintstafett med Maja: ”Vi skulle vara farliga”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.