Frida Karlsson om upphämtningen: ”Kände hornen växa mer och mer”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson blev själv lite paff när hon hade tagit in över en minut och jagat ifatt Therese Johaug under tremilen i Holmenkollen.

–Jag blev så ivrig när jag kom ikapp henne, tänkte ”vad ska jag göra nu?” och så gick jag om i sista backen. Då tänkte jag ”nej, varför går jag om? Jag kan ju vänta till upploppet!” berättar 20-åringen för SVT Sport.

Frida Karlssons första världscupseger kom efter en mäktig upphämtning i Holmenkollens tremil. Trots att hon halvvägs låg över minuten Therese Johaug kom hon ifatt – mycket tack vare det taktiska valet att byta skidor efter 18,4 km.

Efter skidbytet började Karlsson och Ebba Andersson dra ifrån övriga fältet – och ta in mer och mer på ledande Johaug.

– Vi pratade mycket och växeldrog, och sedan fick vi aldrig höra några tider bakåt och då förstod vi att det var framåt som var fokus. Det var en himla skön känsla.

Vad tänkte du när du såg Johaug?

– Då sätter man ju på ett riktigt jagar-läge. Jag kände att hornen började växa mer och mer ju närmare jag kom. Jag kände verkligen att jag har övertaget, både mentalt och jag såg att hon hade lite sämre skidor på slutet.

När du gick om i sista backen, vad tänkte du då?

– Jag blev så ivrig när jag kom ikapp henne, tänkte ”vad ska jag göra nu?” och så gick jag om i sista backen. Sedan tänkte jag ”nej, varför går jag om? Jag kan ju vänta till upploppet!”. Då valde jag att lägga mig bakom men vek ut innan upploppet ändå. Jag kände att jag var starkare på upploppet, det var en härlig känsla.

Johaug ångrar taktiken: ”Jag var dum”

Så var dramat i Holmenkollen – tog in över minuten på Johaug

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.