Foto: Bildbyrån

Frida Karlsson: ”Orolig att det är ett förhastat beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Den kommande säsongen ska det vara ett förbud mot fluorvalla i längdskidornas världscup. Men maskinerna som ska testa att skidorna är fluorfria är ännu inte klara.

– Jag är lite orolig att det är ett förhastat beslut, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Apparaturen som ska granska att skidorna är fluorfria skulle egentligen bli tillgänglig för test i slutet av september, men nu har landslagen fått besked att det blir i oktober.

Säsongen börjar den 27 november i finländska Ruka.

– Jag är lite orolig att det är ett förhastat beslut. Man vill ju vara 110 procent säker på att kontrollmaskinen duger och att man verkligen kan säkerställa att alla har lika förutsättningar. Annars tycker jag att det är dumt att ta det så förhastat, säger Frida Karlsson.

Om kontrollmaskinen inte är helt tillförlitlig så uppstår möjligheten att fuska. Det har SVT Sports expert Anders Blomquist uttryckt en oro för.

– Om det inte finns en fungerande testapparat så kommer vi tyvärr att få se väldigt orättvisa tävlingar. Då gynnar det länder som är beredda att fuska för att nå framgång, sade han i söndags.

Frida Karlsson håller med SVT-experten.

– Om det går att komma undan så är det många som försöker med det. Det har man ju sett, säger hon.

Tidigare har bland annat det finländska förbundet förespråkat att man ska skjuta på förbudet med ett år, men från Sveriges sida har man än så länge tilltro till det internationella skidförbundet Fis.

KLIPP: Därför ska du bry dig om fluorvalla (20/12)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.