Sollefteås supertalang Frida Karlsson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sjuk Frida Karlsson står över två SM-lopp till

Uppdaterad
Publicerad

Supertalangen Frida Karlsson, 19, missar dagens lopp över 10 kilometer klassiskt på grund av sjukdom.
Hon väljer också att stå över morgondagens stafett och lördagens sprint.
– Men det känns som att det är på bättringsvägen. Jag siktar på att vara med i söndagens masstart, säger hon till SVT Sport.

JVM-stjärnan Frida Karlsson, som tog två guld och ett stafettbrons, skulle ha ställs mot stjärnorna Ebba Andersson och Charlotte Kalla i det inledande SM-loppet i klassisk stil i Sundsvall.

Men problem med luftrören gör att hon står över tre av fyra lopp under SM-veckan.

– Jag har ingen infektion i kroppen utan det är helt enkelt mina luftrör som är väldigt slitna efter resan till Lahti. Det blir lätt slitsamt när man har tävlat intensivt och sedan kommer till ett ställe som är kallt och extra torrt, säger hon till SVT Sport.

Målsättningen är att vara frisk lagom till söndagens masstart.

– Jag har fått så mycket tävlingar ändå, så de andra väljer jag bort. Det är inte värt att riskera hälsan även om det handlar om uttagning inför VM, säger Karlsson.

Inte påverkats av uppståndelsen

Efter Karlssons stora succé på junior-VM har flera röster höjts för att se supertalangen i det svenska VM-laget i Seefeld – trots att hon aldrig ens har tävlat i världscupen.

Har du påverkats av all uppståndelse som har blivit?

– Nej, jag skulle inte säga att jag har påverkats av det. Jag har alltid vetat att SM är det sista uttagningen inför VM och att Grip ska släppa laget på söndag. Jag vet att jag för egen del inte kan göra annat än det jag gör nu.

Har du pratat med Rikard Grip någonting?

– Han har inte sagt mer än det han har sagt tidigare, att de som åker fortast kommer att åka på VM.

”VM har inte känts omöjligt”

Hur nära känner du själv att du är en VM-plats?

– Kanske lite längre bort nu när jag inte kan visa vad jag går för så här i inledningen på SM. Men jag vet inte riktigt, det enda jag fokuserar på är att göra mitt bästa när jag tävlar och sedan får vi se vad de andra tycker och tänker. Det är inget jag spekulerar i.

När började en VM-plats att kännas realistisk?

– Kollar man långt tillbaka tänkte jag väl inte att det var särskilt rimligt. Det är något som har vuxit fram nu i takt med att det har gått väldigt bra i inledningen av säsongen. Men det har aldrig känts omöjligt! Däremot vet jag om att jag konkurrerar med väldigt starka tjejer, säger Frida Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer