Frida Karlsson vill bli bättre på sprint – men avstår Gällivare-sprinten

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidåkarnas första tävlingsdag under Sverige-premiären i Gällivare blir utan en av de största stjärnorna. Frida Karlsson väljer bort sprinten – trots att det är en distans hon vill bli bättre på och köra mer i framtiden.

– Jag tror att jag har en fördel i att utveckla min sprintåkning även i distansloppen, säger Karlsson till SVT Sport.

Det är i distansloppen som Frida Karlsson har briljerat i världscupen och på VM de senaste åren. Men förra säsongen lyckades 22-åringen ta sig till sprintfinal två gånger – hennes första finaler hittills i världscupen. Dessutom tog hon ett brons på JVM 2018.

Men när Gällivare-premiären inleds med just sprint i morgon står Karlsson över. Hennes tränare Per Nilsson förklarar att det handlar om att det blir för mycket med tre tävlingar på tre dagar, med tanke på den intensiva världscupperiod som väntar innan jul.

– Alltså, jag tycker det är skitkul att köra sprint, så det är lite tråkigt att välja bort det. Jag vill ju också tävla nu när det drar igång, men jag får suga på karamellen lite och dra igång på lördag i stället, säger Karlsson.

”Har försökt bli snabbare”

Hon berättar att hon vill se sig själv som en allround-åkare – och i framtiden hoppas hon kunna hävda sig även i sprint. Inte minst med tanke på hur viktig sprinten är i tourerna.

– I mitt upplägg har jag försökt bli lite snabbare, lite stabilare som ska göra mig även till en bra sprintåkare. Så det är ingen dörr jag vill stänga helt.

– Jag tror att jag har en fördel i att utveckla min sprintåkning även i distansloppen. Det är ju mycket masstarter där snabbhet är en viktig del i avslutningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.