Frida Karlsson tappar spirntens pallplats efter protest. Foto: Bildbyrån

Frida Karlsson tappar pallplats efter protest

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson slutade trea i sprinten i fredags efter att Anamarija Lampic diskats för regelbrott.

Men Slovenien överklagade – och har nu fått gehör.

Karlsson flyttas därmed ner till fjärde plats.

Frida Karlsson var fyra i mål men efter att slovenskan Anamarija Lampic, tvåa i mål, flyttats ner till sjätte plats i finalen efter att ha bedömts ha fällt Nadine Fähndrich fick Karlsson kliva upp på pallen, något hon inte var beredd på.

– Det blir lite konstigt. Jag satt i bussen på väg ner och så ringer de och säger att jag är på pallen. Det kanske inte är det sättet man vill komma upp på pallen men man ska ju följa reglerna också, sade Karlsson till SVT Sport.

Tappar pallplats

Slovenien skickade in en överklagan och den första protesten avslogs.

Men nu har landet fått gehör, meddelar Internationella skidförbundet. Frida Karlsson blir därmed av med sin pallplats.

Straffet ändras till ett gult kort vilket innebär att Anamarija Lampic rankas som tvåa i sprinten, Jessica Diggins som trea, Frida Karlsson fyra och Linn Svahn står kvar som vinnare.

”Rådde inte för det”

Ändringen påverkar inte några positioner i damernas jaktstart, men betyder att Svahn får starta 19 sekunder före Diggins, i stället för 13, och 20 i stället för 18 före Frida Karlsson.

– Det var väntat. Det var en situation som Lampic inte rådde för. Jag trodde det skulle bli så. Frida hade sin pallplats som hon tappar, det är väl det sorgligaste. Men det gör väl inget för totalen. Frida har bra läge ändå, säger svenske landslagschefen Anders Byström till Sportbladet.

Jaktstarten börjar klockan 15.25.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.