Frida Karlsson om det oväntade pallbeskedet: ”De ringde när jag satt i bussen”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson var mycket nöjd efter tredjeplatsen i den inledande sprinten i Tour de ski. En drömstart för Karlsson, som pekats ut som en het kandidat att vinna hela touren på damsidan.

– Jag vet inte om jag hade kunnat få en bättre start, säger Karlsson till SVT.

När hon sa det trodde Karlsson att hon var fyra. Men det skulle bära ända upp på pallen.

Hon var fyra i mål men efter att Anamarija Lampic, tvåa i mål, flyttades ner till sjätte plats i finalen efter att ha bedömts ha fällt Nadine Fähndrich. Det gjorde att Karlsson fick kliva upp på pallen, något hon inte alls var beredd på.

Tour de Ski

– Det blir lite konstigt. Jag satt i bussen på väg ner och så ringer dom och säger att jag är på pallen. Det kanske inte är det sättet man vill komma upp på pallen men man ska ju också följa reglerna. Jag är glad över att få lite ost, säger Karlsson med distans till händelsen i en ny intervju med SVT Sport.

Det känns som om du sitter i förarsätet redan nu?

– Jag befinner mig i flytzonen nu så jag försöker hålla i det här nu men det gäller att växla fokus och jag kommer nog åka på ren glädje i morgon, säger Karlsson.

Ojala: ”Hon överraskade nog sig själv”

Karlssons pallplats i en sprint i världscupen var minst sagt överraskande.

– Hon överraskade nog sig själv och många med att komma trea. Hon har en grundkapacitet som lämpar sig en tuff bana, på tuff snö, det är väldigt kallt med torr snö på hög höjd, 1600-1700 meter, vilket lämpar sig för en kapacitetsåkare som Frida, säger experten Johanna Ojala i SVT:s Vinterstudion.

När de norska åkarna stannar hemma från Tour de ski är det blågula namn som pekats ut som potentiella vinnare. Ebba Andersson är en toppkandidat, men hon blev bara 32:a i sprintkvalet och slogs ut direkt. Hon har redan tappat 56 tunga sekunder på Karlsson.

– Det är ganska mycket. Fördelen för Ebba är att hon kan vara ganska jämn, vilket vi såg i fjol på Tour de Ski. Frågan är vad dagens plump var för någonting, om hon kan skaka av sig det och det är en ny dag i morgon med en ny giv. Fridas utmaning kanske är den här jämnheten, att leverera lopp på lopp och hamna på runt pallnivå, säger Ojala.

Ebba: ”Hoppas att jag har gjort årets sämst race”

Ebba Andersson var tydligt besviken efter att inte ha fått med sig några bonussekunder.

– Jag hoppas att jag har gjort årets sämsta race. Jag gjorde det bara dåligt, säger Ebba.

Under lördagen väntar 10 km masstart i klassisk stil i Val Müstair.

KLIPP: Frida Karlsson: ”Sen den dagen var man Charlotte Kalla på träning” (29 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet