Frida Karlssons OS-dröm: Sprintstafett med Maja Dahlqvist

Uppdaterad
Publicerad

Distansstjärnan Frida Karlsson på en sprintstafett i OS? Det är inte alls omöjligt – och gärna tillsammans med kompisen Maja Dahlqvist.

– Det vore ändå stort. ”Team MDFK” i en teamsprint –  då skulle vi vara farliga, säger Karlsson till SVT Sport.

Frida Karlsson har vunnit två distanslopp av tre möjliga under inledningen av världscupen, den senaste segern efter en rafflande duell med Therese Johaug i Lillehammer.

Men 22-åringen tog sig dessutom hela vägen till sprintfinal i Ruka – och inför säsongen öppnade Karlsson just för att hon vill köra mer sprint. Både i världscupen – och i mästerskap.

Och får Frida Karlsson sin önskan uppfylld är hon en av två åkare som kör sprintstafetten för Sverige under OS i Peking.

– Det är väl ett mål att sikta mot. Klassisk sprint och tre upprepningar, det borde passa mig väldigt bra. Så det är en dröm att sikta mot, säger Karlsson till SVT Sport.

Att det är ett realistisk mål att sikta mot handlar mycket om att sprintstafetten passar bra in i Karlssons övriga tävlingsschema under OS. Loppet avgörs fyra dagar efter stafetten och fyra dagar före tremilen.

– Det hade jag kollat upp redan förra året, så det är någonting jag ändå har jobbat mot.

”Team MDFK”

Men förutom att sprintstafetten ligger perfekt i schemat, är det också lockande för Karlsson att kanske få chansen att jaga medaljer tillsammans med radarpartnern Maja Dahlqvist,

– Det vore ändå stort. ”Team MDFK” i en teamsprint, då skulle vi vara farliga.

Och ”MD” håller med ”FK”.

– Oavsett vem man åker med i laget så är vi goda vänner allihopa. Men om vi skulle åkt ”MDFK” hade varit lite guldkant ändå, säger Dahlqvist.

Landslagschef Anders Byström tror att Frida Karlsson har goda chanser att köra bra i en sprintstafett, men konstaterar samtidigt att det är långt kvar till mästerskapet.

– Det låter väl spännande, men så långt har inte vi kommit i tanken än. Först måste vi göra en OS-uttagning totalt sett och se vilka vi får med dit. Men helt klart är att Frida skulle göra det väldigt bra i en sprintstafett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.