Frida Karlsson. Foto: Bildbyrån

Frida Karlssons recept mot ätstörningar: ”Fika efter träningen”

Uppdaterad
Publicerad

En stor debatt om ätstörningar inom framför allt skidåkningen har rasat under våren. Tonåringen Frida Karlsson delar gärna med sig av erfarenheter från sina ungdomsår.
– Det bästa med träningen var att fika efteråt, säger vinterns komet till SVT Sport.

Supertalangen Frida Karlsson, som redan slagit igenom, hade JVM i januari som sitt stora mål, vilket resulterade i två guld och ett brons. Av bara farten blev 19-åringen uttagen till senior-VM i Seefeld en månad senare och kom hem med ett guld, ett silver och ett brons efter ett av de största genombrott svensk idrott skådat.

Karlsson har följt debatten under våren och tänker på egna positiva erfarenheter kring kosten.

– Sollefteå Skidor som jag åker för har en stor ungdomsverksamhet. Varje torsdag efter träningen samlas man i klubblokalen och fikar efter träningen, säger Karlsson.

Hur ser du på det upplägget?

– Det var typ det bästa med träningen när jag var liten, att samlas där och prata med alla från olika grupper och fika tillsammans.

Kan det motverka ätstörningar hos unga?

– Jag tror att det är väldigt positivt för att motverka det. Man visar och lär lite att man ska fika efter träning för att återhämta sig snabbt och det ska vara ett sunt förhållningssätt till kosten, funderar Karlsson.

Kalla om sociala medier: ”Har säkert betydelse”

Charlotte Kalla har dominerat svensk damskidåkning i tio år och under den tiden har sociala medier etablerat sig och blivit en del av vardagen med en mer närgången granskning. Toppåkare lägger ut perfekta, vältränade kroppar.

Kan sociala medier påverka negativt?

– Det är jättesvårt att säga men det har verkligen exploderat. Tillgängligheten av sociala medier finns runt omkring oss hela, hela tiden. Jag vet inte, jag är inte rätt person att uttala mig om vilka effekter det har men nog har det säkert betydelse, säger Kalla.

Kalla välkomnar diskussionen.

– Jag tror att det är viktigt att diskutera det här på ett avslappnat sätt. Kroppen är ju det viktigaste vi har och det gäller att hitta en bra balans när det kommer till det och förstå vikten av att bygga upp på rätt sätt för det krävs väldigt, väldigt mycket energi för att nå världselit. Där kan tajming betyda väldigt mycket och där krävs mer kunskap och information. Det tror jag är alldeles rätt väg att gå, säger Kalla om inställningen till kosten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer