Frida Karlsson och Therese Johaug. Foto: TT/Bildbyrån

Frida Karlssons stafettapp: ”En genomklappning”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson tappade stort på sin stafettsträcka.

Efteråt kollapsade svenskan i målfållan.

– Frida är inte i form. Hade det varit jag hade jag åkt hem, säger Therese Johaug till Aftonbladet.

Frida Karlsson gick ut på den tredje stafettsträckan tillsammans med Norge och Finland.

Inledningsvis gick trion hårt för att jaga ikapp Ryssland och Tyskland som dragit i väg.

OS i Peking 2022

Men efter ungefär halva sträckan kroknade svenskan – rejält.

Finskan Kerttu Niskanen satte in ett ryck i sista backen och Norge hängde på. Men Karlsson kunde inte svara. Hon tappade hela 20 sekunder upp till medaljen.

– Frida är inte i form. Hon är en helt annan version av sig själv. Det är nog viktigt att hon lyssnar på kroppen och se vad som är det bästa med tanke på resten av världscupsäsongen. Jag hade nog tagit in på spa. Hade det varit jag hade jag åkt hem, säger Therese Johaug till Aftonbladet.

På sista sträckan gick sedan Jonna Sundling ikapp Finland och Norge. Därefter kunde hon spurta hem bronset.

”Ödelägger stafetten”

Karlsson var själv knäckt efteråt när hon talade med Expressen.

– Man känner att man förstör för laget. Huvudet vill men kroppen kan inte ungefär. Jag ger det jag har, men det känns som att jag ödelägger vår stafett. Men sen gör Jonna en helt brutal sistasträcka. Henne kan jag tacka mycket. Jag vet hur kroppen är när den ska, jag har aldrig känt så här förut, säger hon till tidningen.

KLIPP: Sundling förde Sverige till OS-brons

Landslagschef Anders Byström var nöjd med bronspengen.

– Det är jättekul med en medalj, det var målet i dag. Efter tredjesträckan kändes det lite tungt, men Jonna gör en jättesträcka. Jag tror vi ska vara nöjda, säger landslagschefen Anders Byström i Radiosporten.

Han står fast vid att det var en helt korrekt laguttagning, trots att Frida Karlsson varit slutkörd under de två tidigare loppen i mästerskapet.

– Frida har varit vår näst bästa distansåkare, så det är inga konstigheter. Hon gjorde det jättebra och kämpade verkligen. Alla fyra har gjort det jättebra. Hon var jättestum i sista backen, men som hon krigade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet