Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson tömde sig totalt under avslutningen av Tour de Ski. Foto: Bildbyrån

Frida Karlssons vann Tour de Ski – kollapsade efter målgång

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson vinner Tour de Ski – som första svenska på 15 år.

Men det blev en högdramatisk avslutning då svenskan kollapsade efter monsterbacken. Hon fick vård länge men tog sig sedan för egen maskin till hotellet.

– Hon är lite blek om nosen men väldigt glad att hon vunnit, säger landslagets pressansvarige Astri Lindbäck till SVT Sport.

Frida Karlsson har haft en fin Tour de Ski och hade skaffat sig ett försprång på över en minut inför den avgörande sista etappen.

Och den behövdes då det blev en väldigt slitsam finalklättring uppför Alpe Cermis för svenskan.

Karlsson låg först i täten uppför, men kroknade rejält. Med drygt en kilometer kvar av backen fick hon släppa rivalerna Tiril Udnes Weng och Kerttu Niskanen och framför dem gjorde Delphine Claudel och Heidi Weng upp om etappsegern.

Karlsson tappade mycket

Claudel var starkast och knep segern med 20 sekunders marginal. Men det hade alltså ingen betydelse för topplaceringarna, där Frida Karlsson vann 33 sekunder före Niskanen. Tiril Udnes Weng blev trea totalt 47 sekunder efter Karlsson.

Karlsson, som aldrig kört etappen uppför slalombacken tidigare, var 1.40 efter i mål först som 15:e åkare.

Efteråt var det otäcka bilder på Karlsson som knappt tog sig över mållinjen. Hon låg länge kvar i snön med ett stort antal människor som hjälpte henne. Efter en stund togs hon från platsen på bår för ytterligare vård. Både polis och läkare fanns på plats.

Lugnande besked

Efter en stund kom lugnande besked. 

– Jag pratade med henne för ett tag sen, hon hade filtar runt sig och drack blåbärssoppa, säger Astri Lindbäck, pressansvarig i skidlandslaget.

Charlotte Kalla var tidigare den enda svenskan som vunnit Tour de Ski 2008.  Frida Karlsson blir alltså den andra svenskan att klara det och den första på 15 år.

Priscermonin skedde dock utan Frida Karlsson som fortfarande återhämtade sig efter loppet. Strax senare lämnade hon arenan till fots för att fortsätta återhämtningen på hotellet.

– Jag tror inte att vi behöver vara oroliga. Vi kan börja fira nu, säger Lindbäck till TV6.

Frida Karlsson lämnade arenan för egen maskin och åkte tillbaka till hotellet. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Frida Karlsson går in i väggen – får hjälp i målfållan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.