Frida Karlssons försäsongsträning har redan gett resultat. Foto: Bildbyrån

Frida Karlssons tränare: ”Det gäller att hålla koll”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson laddar som bäst för en ny säsong. Nya rekord har redan slagits men efter en ofrivillig timeout i början av förra säsongen handlar det nu om att inte ladda för hårt.

– Det gäller att hålla koll, med tanke på hur fjolåret var, säger Karlssons tränare Per Nilsson till Expressen.

Försäsongsträningen har redan gett resultat för Frida Karlsson. Under sommaren slog hon landslagskollegan Ebba Anderssons rekordtid på Hallstatestet, ett legendariskt konditionstest bland längdskidåkare.

I en intervju med Expressen berättar nu Frida Karlssons tränare Per Nilsson att träningen går bra men att det även handlar om att hålla igen inför den här säsongen.

– Nu har vi kört i 4,5 månader men det är fem månader kvar till tävlingsstart så man måste vara uppmärksam hela tiden. Träna bra och inte vara för het på gröten men inte vara för passiv heller. Balansen och att ”monitorera” det man gör har varit nyckelord i år.

Får du stoppa henne ibland om hon är för ivrig?

– Så är det med alla de här som är duktiga, Ebba och Frida och allihop. De har sånt självdriv så det är en stor roll som tränare att se till att lägga på lagom, säger Nilsson.

Tränar med pojkvännen

Sedan coronaviruset tog ett stadigt tag om världen så har landslagen inte haft några gemensamma träningar. Frida Karlsson och de övriga landslagsåkarna har tränat på egen hand och för Karlssons del har flera av passen körts tillsammans med pojkvännen William Poromaa.

– Han är starkare men inte så mycket starkare. De får hjälpa varandra med luftmotstånd och sånt. Om de springer eller åker rullskidor klarar hon nästan av att hänga med så det tror jag har varit bra, säger Nilsson.

REPORTAGE: På hemmaplan med Frida Karlsson (7 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.