Petter Northug under VM i vintras. Foto: Bildbyrån

Northug slår tillbaka – känner sig lurad

Uppdaterad
Publicerad

Efter OS-fiasko och rattfylla kom VM-succén. Nu vill Northug återigen ha en särbehandling värt för sportens bäste, men norska skidförbundet vägrar.

Petter Northug är inte uttagen till det norska skidlandslaget efter interna stridigheter med norska skidförbundet. Anledningen är att Northug vill skylta med sina egna sponsorer, inte landslagets.

Inför förra säsongen gick Petter Northug med på nya villkor för sitt landslagskontrakt. Detta på grund av det svajande förtroende som fanns för honom, efter först ett OS-fiasko och därefter gripande och dom för rattfylla. I avtalet som ingicks för ett år sedan fick inte Northug några fridagar från landslagets sponsring. Fridagarna hade tidigare inneburit att han kunde visa sina egna sponsorer, inte landslagets gemensamma, under utvalda landslagstävlingar. 

Om 2014 var ett dåligt år för ”skidkungen”, så har 2015 börjat desto bättre. Med Northugs fyra guld i VM i Falun visade han sin klass. Nu vill han återgå till det ursprungliga sponsoravtalet, det som gällde innan problemåret 2014. Detta skulle återigen ge honom ett antal fridagar att använda egna sponsorer under kommande skidsäsong.

Motarbetade sedan 2013

I ett pressmeddelande igår påstår Northug att förbundet medvetet ändrat reglerna kring hans sponsring.
– Norska skidförbundet har struntat i det ena löftet efter det andra och de har ändrat både regler och tolkningar kring avtalen i försök att tvinga mig tillbaka i landslaget, säger Northug enligt VG.NO

Northugs manager Are Sörum Langås fortsätter:
– Vi har känt oss motarbetade av förbundet sedan 2013. Men vi menar att det borde vara möjligt att finna en lösning som är acceptabel för båda parter. Denna lösning kan komma genom en dialog mellan oss och förbundet. I nuläget känner sig Northug lurad, säger Are Sörum Langås till VG.NO

Just dialogen är dock inte Northugs starka sida, enligt Norska skidförbundet.

– Northug har inte deltagit i ett endaste möte sedan den 30 april, 2013, säger Stein Opsal, generalsekretare för norska skidförbundet, till VG.NO.

Trots en önskan om att se Petter Northug i landslaget verkar det inte som att det norska skidförbundet är redo att ändra sitt erbjudande.

– Faktum kvarstår och det är att han vägrar att acceptera det avtal som han erbjudits. Avtalet är det samma som han hade föregående säsong och det avtalet står vi fast vid. Saken är avslutad från vår sida, säger Erik Röste, norska skidförbundets ordförande, till VG.NO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet