Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Friska norrmän erbjöds astmamedicin

Uppdaterad
Publicerad

Norska landslagsåkare i skidor erbjöds att ta astmamedicin före tävlingar – trots att de var helt friska. Det berättar skidåkarna, som vill vara anonyma, för norska TV2.

– Vi blev minst sagt överraskade. Varför skulle vi, som är friska, använda det, säger skidåkarna till TV2.

Åkarna som TV2 har talat med berättar att en representant från de norska skidförbunded erbjöd dem astmamedicin innan ett internationellt lopp förra säsongen.

Landslagschefen Vidar Løfshus säger att åkarna får ta astmamedicin i förebyggande syfte.

– Lungsystemet är det viktigaste redskapet som skidåkarna har och då måste vi se till att luftvägarna är i ordning. Och då använder vi mediciner som exempelvis Paralgin eller Ibux, säger han.

På frågan varför astmamedicin används på friska åkare, svarar Løfshus:

– Det som kan definieras som astmamedicin, och som är tillåtet, används för att behandla luftvägarna. Det är för att de aktiva ska kunna göra sitt bästa. Och så har de en förebyggande effekt: skidåkarna ska ju ha ett liv också efter skidåkarkarriären och då är det viktigt att vi tänker på deras hälsa.

Han säger också att Norge ska arrangera ett seminarium i höst då ledare från andra skidåkarnationer ska bjudas in för att lära om den norska sedvänjan.

Skidåkaren Martin Johnsrud Sundby är dopningsavstängd och har fråntagits segrar sedan det framkommit att Norges skidförbund glömt att begära dispens för en astmamedicin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer