Therese Johaug vann karriärens sista individuella lopp

Uppdaterad
Publicerad

Karriärens sista individuella lopp – då slog Therese Johaug till igen.

Norskan utklassade det övriga fältet och vann med hela 35 sekunder före tvåan Jonna Sundling.

– Det är ju fantastiskt att kunna avsluta med en seger här i Falun, säger Johaug till SVT Sport.

Förra veckan berättade Therese Johaug att hon avslutar sin elitsatsning efter säsongen. I dag körde den norska stjärnan sitt sista individuella lopp när hon ställde upp på startlinjen för 10 kilometer fritt i Falun. Och norskan fick avsluta sin individuella karriär på allra bästa sätt.

– Det är otroligt kul att kunna ta sig upp för ”mördarbacken” med fantastisk publik. Det är väldigt emotionellt, men samtidigt vet jag att jag gör det rätta, säger Johaug till SVT Sport och berättar om hyllningarna hon har fått:

– Det är rörande, inte bara från folk i Norge, utan internationellt. Svenska publiken ropade ”vi kommer att sakna dig”, det var rörande. Det har nästan betytt mer att ha varit en förebild, säger en tårögd Johaug.

Utklassade konkurrenterna

33-åringen vann i överlägsen stil och körde till slut i mål nästan 36 sekunder före Jonna Sundling på andra plats.

Norskan har dominerat de senaste åren och i och med segern tog hon sin 82:a världscupseger i karriären. På meritlistan har hon också bland annat 19 VM-medaljer och sex OS-medaljer.

– Det läggs ju vansinnigt mycket träning och prioriteringar för att du ska komma dit du är i dag. Det har jag gjort så länge nu. Nu är det tid för annat, säger Johaug.

– Jag fick känslan av att jag älskar att göra det här och jag älskar att uttrycka mig på det här sättet så jag undrade lite ”är det här rätt?”. Men det vet jag att det är.

”Det är bara att buga och bocka”

Efter loppet hyllades hon av Frida Karlsson som slutade på en tolfte plats.

– Hon är så imponerande alltså. Hon är en nivå bättre än alla och flera nivåer bättre än mig. Det är bara att buga och bocka, säger Karlsson till SVT Sport.

Vad har hon betytt för dig?

– Jättemycket. Jag har jagat henne och hon har varit en inspiration. Nu får jag sikta på Jonna (Sundling) istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.