• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Charlotte Kalla – ett av Sveriges största hopp i OS 2018. Foto: BILDBYRÅN

Sjuk Kalla avbröt läger: ”Frustrerad”

50 dagar kvar till längdpremiären i Gällivare, men just nu är det träningsstopp för Charlotte Kalla som drabbats av luftrörsproblem på hög höjd. – Jag är lite frustrerad just nu. Men det är bäst att lyssna på kroppen och bromsa i tid, säger det svenska längdskidhoppet till SVT Sport.

Det är tredje dagen med vila för Charlotte Kalla som försöker ta det med ro hemma i lägenheten i Sundsvall. Hon skulle egentligen ha varit kvar på höghöjdslägret nere i Italien, men tvingades avbryta i förtid.

– Jag hade fina träningsdagar bakom mig, men luftrören blev sämre efter ett tuffare fartpass som det kan bli när man är på hög höjd, berättar Kalla som tidigare inte haft några större bekymmer med just det.

Krånglande häl stoppar löpning

En annan detalj som spökat under försäsongen är en krånglande häl. I augusti gjorde smärtan sig påmind och hon har tvingats avstå löpträningen och istället fått cykla.

Hon ser annars tillbaka på en bra sommar, med snöläger i både maj, juni och augusti och däremellan en bra julimånad med rullskidåkning där hon bland annat besegrade Marit Björgen i den prestigefyllda Blinkfestivalen.

Hyllad av norska experter

Flera norska experter utmålar henne som det stora hotet. Själv är hon försiktigare med förväntningarna så här exakt 20 veckor före favoritdistansen 10 km skate avgörs på OS i Pyeongchang.

– Nu gick det väldigt bra där på rullskidtävlingen i slutet av juli. Det är väl det de tagit fasta på, men det är inte då det delas ut några medaljer, säger hon och skrattar till.

Hon hoppas på att snart bli kurant igen. I mitten av oktober väntar nästa snöläger och därefter premiärhelgen i Gällivare 17-19 november, något som ni ser i Sveriges Television och Vinterstudion.

LÄS OCKSÅ: Kalla listar sina medaljfavoriter i OS: ”Nyfiken på vad hon kan prestera”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer