• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Sverige: ”Helt obegripligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges landslagsledning reagerar kraftigt efter beskedet om Therese Johaugs dopningsavslöjande. ”Jag är chockad”, säger förbundskapten Rikard Grip. ”Vad händer egentligen?!”, säger landslagschefen Johan Sares till SVT Sport.

– Vi har i svenska landslaget ett system som vi jobbar utifrån för att vi ska undvika sådana här händelser. Landslagsläkare gör en handlingsplan osv, det är rutiner vi känner oss trygga med. Hur Norge jobbar får de svara på, uppenbarligen har det inte fungerat i två fall, säger förbundskpaten Rikard Grip till SVT Sport

– Det är oerhört tråkigt, särskilt med tanke på vilka utövare det handlar om (Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby). Ett jätteslag mot längdskidåkningen, jag är oerhört förvånad, säger Grip.

Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson är även han bedrövad över förmiddagens besked.

– Det är väldigt synd för skidsporten att det kommer ytterligare ett dopningsfall från Norge, säger Andersson till SVT Sport.

”Alla är i chock”

Johan Sares, Sveriges landslagschef, kan inte förstå hur detta kan ha skett.

– För mig är det obegripligt. Det finns ett tydligt regelverk och det väldigt enkelt att kolla upp ett preparat. Och att man inte gör det, är för mig – väldigt förvånande, säger Sares.

Hur går snacket inom svenska skidförbundet just nu?

– Alla är i en chock. När vi nåddes av det här i morse så tänkte vi: ”vad är det som händer egentligen?!”. Det här var inte vad vi hade förväntat oss när vi vaknade i morse.

”Helt oacceptabelt”

Therese Johaug ska ha fått i sig preparatet via ett läppbalsam mot brännskador.

– Jag tycker att det är sekundärt hur hon har fått i sig medlet, det viktiga är nu att man har två fall där man har förbjudna substanser i kroppen, dopning, och det är helt oacceptabelt, säger Andersson och fortsätter.

– Nu är det viktigt  att man få rutiner som gör att det här inte kommer att upprepas. Vi har ju en trovärdighetsproblematik i längdskidåkningen just nu.

Clostebol är en anabol steroid, som varit förbjunden länge. Den är känd redan från DDR-tiden. Effekten kan för idrottaren bli att man bygger muskler snabbt.

Dopningsfall med clostebol
Basebollspelaren i Philadelphia, Freddy Galves, åkte fast för substansen 2012.
Den italienske cyklisten Stefano Agostini stängdes av 15 månader 2013.
I år stängdes basebollspelaren Dee Gordon av i 80 matcher och Melvin Novoa av i 56 matcher.
Inför OS i Rio blev den italienska volleybollspelaren Viktoria Orsi Toth avstängd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer