Foto: BILDBYRÅN

Försökte övertala Hellner att fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Hellners beslut att avsluta skidkarriären är ett tungt besked för svenska landslaget.
Landslagsledningen försökte också övertala 32-åringen att fortsätta en sista säsong.
– Vi ville verkligen föra en dialog med honom för att se om det var något som vi kunde göra, säger landslagschefen Rikard Grip till SVT Sport.

Den redan smala svenska herrtruppen blev i dag än smalare när Hellner tackade för sig.

Landslagsledningen jublade knappast när Hellner meddelade sitt beslut.

– Det tog väl lite övertalning kanske. Att få dem att förstå varför, säger Hellner till SVT Sport.

Och visst hade landslagschef Rikard Grip velat ha kvar 32-åringen över nästa säsong med VM i Seefeld.

– Ja, det hade vi gärna haft. Marcus är en enormt duktig skidåkare och han är väldigt betydelsefull för laget. Det kändes som att han inte helt hundraprocentigt hade bestämt sig, och vi ville öppna upp lite grand för att i alla fall föra en dialog och diskussion med honom om det hela, säger Grip till SVT Sport. 

– Men det absolut viktigaste är att han känner att det finns motivation och drivkraft. Och den var ju inte där, och då är det svårt att hålla på med elitidrott på den yppersta nivån.

”Tuff plats att fylla”

Finns det någon besvikelse hos dig över att du inte har honom att tillgå i Seefeld?

– Nej, jag är inte besviken överhuvudtaget. Däremot ville vi verkligen föra en dialog med honom om det var något som vi kunde göra, och vad som låg till grund för hans beslut. Men det handlade om den inre motivationen och finns inte den så är det väldigt, väldigt svårt.

SVT Sports expert Anders Blomquist menade tidigare i kväll att landslagschef Grip kommer att ha huvudbry efter Hellners beslut.

– Nja, men vi vet om att vi är i ett generationsskifte vad gäller herrarna. Vi behöver verkligen få lite tid till de här yngre, att få blomma ut. Det kommer definitivt att komma nya herrar som kommer att ta vid. Däremot är det lite svårt att säga när. Vi måste fortsätta jobba målmedvetet och fokuserat framåt, säger Grip.

Men hur saknad blir Hellner i stafettlaget i Seefeld?

– Han har varit en given person i ett svenskt stafettlag under en väldigt lång tid. Så det är klart att det är en tuff plats att fylla i ett lag, givetvis. Men vi har också ett inspirerande läge för andra yngre åkare som förhoppningsvis kommer att kliva fram och ta för sig på ett bra sätt under sommaren och hösten. Vi ska definitivt vara med och utmana om medaljer när vi kommer till Seefeld när vi tittar på stafetten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer