Tre utslagna herråkare efter målgången i Tour de Ski. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Guide: Här är den fruktade monsterbacken i Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska längdåkarna åka uppför det som de alpina utförsåkarna brukar åka ner för: den omtalade slalombacken i Val di Fiemme – Alpe Cermis.

Det mesta talar för dubbla norska segrar. Allt från försprång, till statistik, och slutligen – historik.

Här är all nödvändig fakta om avslutningen.

– Den är otroligt jobbig. Riktigt äcklig, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson, som testat backen.

För 13:e gången ska längdåkarna ta sig an den numera klassiska utmaningen uppför slalombacken i Alpe Cermis. Etappen är 9 kilometer lång men det är den 3,5 km branta avslutningen i konstant lutning som avgör allt.

SVT Sports expert Mathias Fredriksson vet hur 12 procent snittlutning och 30 procent maxlutning känns.

Tour de Ski

– Man skrämmer upp sig för man vet hur jobbig den är, men tiden man befinner i den jobbiga zonen är inte så lång, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

Statistiken talar för Norge – inte Ryssland

På damsidan leder Ingvild Flugstad Östberg 53 sekunder före ryskan Natalja Neprjajeva. Tidigare erfarenheter och resultat talar också för norskan.

Östberg har bara blivit snabbare de tre senaste åren i Tour de Ski-avslutningen. 2016 klättrade hon på 21 minuter och 21 sekunder, 2017 på 19,49 och ifjol så snabbt som på 18,50 – då var hon tredje snabbast totalt.

23-åriga Neprjajeva och sin sida har bara varit med en gång tidigare – förra året och då hade hon 15:e tid i klättringen.

– Det går inte att säga så mycket om henne, hon är ung och har utvecklats och blivit bättre, menar experten Anders Blomquist.

Det som dock talar för ryskan är att de senaste fem åren på damsidan har bara en åkare, som lett på förhand, sedan vunnit tävlingen.

Ingvild Flugstad Östberg har varit tvåa i Tour de Ski två gånger. Här poserar hon med priset förra året. Foto: Bildbyrån

Kläbo debutant

På herrsidan leder norrmannen Johannes Hösflot Kläbo, än mer överlägset än Östberg: 1,20 minuter före tvåan Sergej Ustiugov.

Och allt talar även här för att det blir norsk seger. Allt förutom en sak: Kläbo är novis och har aldrig tidigare kört Tour de Ski. Tur då kanske att han har ett så pass stort försprång. För han ser inte fram emot backen.

– Tror inte jag kommer sova gott i natt, säger Kläbo till SVT Sport, apropå backen.

Konkurrensen hos de direkt bakom honom ser dessutom inte direkt mördande ut. Ustiugov har visserligen vunnit Tour de Ski, 2017, men då var han inte bättre än 20:e man i klättringen. Året innan hade han tolfte bästa klättringstid.

Trean i herrtotalen är ännu sämre historiskt sätt. Aleksandr Bolsjunov var inte bättre än 34:e bästa klättrare i fjol.

Som sagt, allt talar för Norge. Tio av de senaste tolv herrvinnarna av herrarnas Tour de Ski har dessutom lett tävlingen inför den sista etappen.

En krokig Martin Johnsrud Sundby pustar ut efter kraftprovet i Tour de Ski-avslutningen. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Fakta Alpe Cermis

  • Plats: Val di Fiemme, Italien
  • Etappens längd: 9 km (sista 3,5 km uppför)
  • Stil: Fristil
  • Antal höjdmeter: 420 meter
  • Snittlutning: 12 procent
  • Maxlutning: 30 procent

Källa: Fis-ski.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet