Gunde Svan om stödet till Halfvarsson: ”Han måste lyssna på kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

Gunde Svan har under året hjälpt Calle Halfvarsson.

Skidlegendaren försöker vara som en mentor åt svensken.

– Om man kan vara med och bidra så är det ju roligt, säger Svan.

Calle Halfvarsson har haft en tung säsong. Men i januari kom beskedet att han tagit hjälp av skidlegendaren Gunde Svan för att få ordning på formen.

– Hela säsongen har varit knagglig för Calle och de hörde av sig efter skidspelen i Falun. Jag tyckte synd om Calle, att han varken fick ordning på magen eller formen. Så om man kan vara med och bidra så är det ju roligt. När det tar emot är då man behöver hjälpen, säger Svan till SVT Sport.

Halfvarsson har berättat att han ser Svan som en mentor åt honom.

”Måste lyssna på kroppen”

– Han måste lära sig att lyssna på kroppen och förstå signalerna. Det är kanske det svåraste som idrottare att skilja på alla signaler från kroppen för knoppen styr ju hela kroppen och samspelet där emellan om man ska kunna prestera.

Men att tro på några underverk från Halfvarsson i VM är att ha för stora förväntningar menar Svan.

– Efter skidspelen i Falun var Calle på testcenter och gick igenom kroppen och fick en hel del svar. Dessvärre är det en prognos som säger att det tar fyra till sex veckor innan den här överträningen har släppt i de här snabba fibrerna. Tiden tickar och vi är inne på kanske tredje eller fjärde veckan och som Calle säger så kanske han måste sänka förväntningarna den här gången, säger Gunde Svan.

KLIPP: Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.