Hagströms OS-besvikelse: ”Ångest”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Hagström får inte åka OS i vinter.

Nu berättar hon om besvikelsen.

– Det är otroligt tufft, jag har alltid drömt om att få åka OS, säger Hagström till SVT Sport.

Anna Dyvik fick under torsdagen en biljett till vinter-OS. En plats återstår i den svenska damtruppen, men redan nu uttrycker Johanna Hagström sin besvikelse.

– Just nu mår jag bra men jag mådde inte bra i går kväll eller i morse. Både jag och Anna visste att det skulle vara otroligt tajt om platserna. Ända sedan jag gick i mål på loppet i går så hade jag ångest inför det här, det kändes som att det var 50-50. Antingen skulle jag få en väldigt rolig kväll eller en fruktansvärd kväll och det blev tyvärr en fruktansvärd, säger hon.

Landslagschef Anders Byström bekräftar att Hagström inte är aktuell för den sista platsen till OS-truppen.

– På sprint är hon inte med, och det är där hon har sina stora styrkor. Det blir svårt att ta sig in på en annan plats, så är det, säger Byström.

Han tyckte det var tufft att ge Hagström beskedet.

– Det var ett fruktansvärt svårt beslut och många diskussioner fram och tillbaka, för de är så otroligt jämna på sprint. Det var vånda i bussen, vi satt länge och funderade och hade också en dialog med SOK. Till slut föll det på att Anna har vunnit de skejtsprintar de har mötts den här säsongen och då är det fair att ge Anna möjligheten. Det var en jättekänslosam dag i går.

Experten: ”Hade kunnat ta OS-medalj”

SVT Sports expert Mathias Fredriksson förstår beslutet att skicka Anna Dyvik före Johanna Hagström till OS.

– De går på resultaten från fristilssprintarna på höghöjd. Där har Dyvik varit före på de två senaste. Sen klarar båda två SOK:s topp åtta-krav. Johanna Hagström hade absolut kunnat ta en OS-medalj på en bra dag, säger Fredriksson.

Han fortsätter:

– Sen kan Dyvik användas på fem km i en stafett om det blir sjukdomar i laget. Hon är klart bättre än Hagström på distanslopp, säger Fredriksson.

Fortsätter touren

Hagström kommer att fortsätta köra Tour de Ski som pågår över årsskiftet.

– Nu har jag inget OS framför mig så jag vill bara tävla så mycket jag kan. Jag har lagt upp lite nya mål och börjat inse vad jag får köra i stället, det är inte så dumt det heller. Det finns massor av tävlingar så det känns bra.

Vad är det för nya mål?

– Jag ligger väldigt bra till i sprintcupen, så det hade varit kul att få köra bra där och få till bra distanslopp i världscupen. Jag har inte fått åka så många distanslopp där så det hade varit kul att göra.

Det finns två platser kvar till OS-truppen, en herrplats och en damplats. Slutgiltigt besked om vilka som får de sista platserna väntas efter Tour de Ski.

Klipp: Anna Dyvik: ”En av oss kanske får byta land”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.