Calle Halfvarsson har återhämtat sig och fått några fina träningsdagar i Bruksvallarna. Foto: Bildbyrån.

Halfvarsson har laddat om efter smällen i Oberstdorf

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson är åter vid gott mod efter den sällsynt tunga dagen i Oberstdorf förra söndagen då det nästan lät som om han skulle lägga av. Nu kommer dalkarlen med påfylld energi till hemmatävlingen i Falun till helgen.
– Vi hoppas att det ska vara bra energinivåer igen, säger landslagstränaren Mattias Nilsson.

Inför tävlingarna i Oberstdorf hade Halfvarsson varit sängliggande med magproblem, avstod 30 km men kom till start i sprinten där han var kraftlös i kvartsfinalen.

– Det kändes sämre än i prologen. Det är sista gången jag utsätter mig för det här, jag kommer inte åka fler tävlingar när jag är i så dålig form, sade han då till SVT Sport.

Men det blev inget uppehåll. Senaste helgen tog världscupen paus och nu är Halfvarsson åter med när Falun är värd. Han bor i närliggande Sågmyra som är hans klubbtillhörighet.

– Det har fungerat bra med Calle som hade lite magproblem senast i Obertstdorf, då hade han inte riktigt hunnit tillbaka i form efter få dagar med träning. Nu har han varit i Bruksvallarna och fått några fina dagar. Vi hoppas att det ska vara bra energinivåer igen, säger landslagstränaren Mattias Nilsson till SVT Sport.

Burman avstår: ”Inte så konstigt”

Halfvarsson kommer till start både i sprinten och distansen som är 15 km masstart beroende på snöbristen. Jens Burman avstår från att tävla och har landslagsledningens välsignelse. 

– Det är inte så konstigt egentligen, han har en träningsperiod för touren ”Ski Tour 2020” som är ett stort mål (världscupen med en tour i Sverige och Norge 15-23 februari) och kände att han behövde förbereda sig för den på bästa sätt, säger Mattias Nilsson.

Det är inga konstigheter med tanke på att det är stor tävling i Falun på hemmaplan inför svensk publik?

– Det är klart att man alltid vill ha alla våra bästa åkare med på alla våra tävlingar på hemmaplan. Samtidigt vet vi att det är ett väldigt intensivt tävlingsprogram och någonstans behöver vi prioritera för att åkarna ska få till det så bra som möjligt, vilket kändes naturligt för Jens i det här fallet.

Skälet var ju att 30 km kortades till 15. Vad säger du om det?

– Varje åkare gör en värdering utifrån vilka tävlingar som passar bäst. För Jens hade en tremil med individuell start passat väldigt bra, det är ju inte så många sådana lopp på en säsong, och hade det varit originalschema är det mycket möjligt att han prioriterat annorlunda.

Klipp: Halfvarsson: ”Orkar inte gå till start”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.