Calle Halfvarsson saknar sin gamle ärkerival Foto: TT Nyhetsbyrån

Halfvarsson saknar Northug

Publicerad

Ärkerivalitet och hån.
Men efter att Petter Northug slutat har en vänskap växt fram mellan honom och Calle Halfvarsson – som saknar norrmannen i skidspåret.
– Det blev lite tjafs i någon tävling och man trissade i gång det, säger svensken.

Efter att ha dominerat manlig längdskidåkning i början av 2010-talet avslutade den norske stjärnan Petter Northug elitkarriären i december. För en månad sedan var den flerfaldiga OS- och VM-guldmedaljören gäst i SVT:s ”Skavlan” och hyllade Calle Halfvarsson för antagonisternas kamp genom åren.

– Min största ärkerival i Sverige genom tiderna på grund av att han har varit tuff nog att svarat tillbaka, sade Northug i programmet.

Svensken, som den här veckan är i Idre och förbereder sig för säsongen, har sett intervjun.

”Kul att höra”

– Det var kul att höra att han ser det så. Jag har träffat honom lite mer nu, vid sidan av skidåkningen också. Vi är ganska lika varandra och har gått rätt bra ihop när vi har träffats, säger Calle Halfvarsson och fortsätter:

-Det var väl bra att man fick det där som var mellan oss, att det blev lite tjafs i någon tävling och man trissade i gång det inför tävling. Det skapar lite mer intresse. Det kan man ju sakna lite, att inte han åker längre.

I mästerskapssammanhang har Northug genomgående hånat Halfvarsson, som det ofta strulat för. Även under årets VM i Seefeld, då Halfvarsson gjorde ett ödesdigert ryck i herrstafetten där Sverige slutade femma, fortsatte norrmannen att såga svensken.

– Vet du, du borde straffas. Fängelse i 13 år. Då lär du dig då kanske. Det är så dåligt att göra det gång på gång, sade Northug, sin roll som tv-expert, i norska TV2.

Tv-inspelning

Men 30-årige Halfvarsson har lärt sig att hantera 33-årige Northugs ord. I april lärde duon dessutom känna varandra bättre efter att ha tillbringat en och en halv vecka på den grekiska ön Rhodos för inspelning av tv-tävlingen ”Landskampen”, som ännu inte sänts i svensk tv.

-Båda är väldigt intresserade i sport i övrigt, är tävlingsmänniskor. Tycker om skämt, och är både för det här med ironi. Att man kan skoja lite på tuffare vis. Det känns som att vi är ganska lika på det viset, på många plan, säger Calle Halfvarsson.

Ni är polare nu helt enkelt?

– Vi hänger inte med varandra så, han bor i Norge och jag bor i Sverige. Men ja, så är det väl. Vi är inte ovänner, och det har vi inte varit heller. Vi har varit konkurrenter och man har verkligen velat slå varandra när vi väl haft skidorna på oss. Då har det haussats upp, ungefär som att vi skulle ha varit ovänner. Så har det väl inte varit. Det är väl bara att vi inte har träffats på det viset vid sidan av skidspåret tidigare.

Se när Northug pratade om rivaliteten i Skavlan.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Petter Northug och Calle Halfvarsson har psykat varandra genom åren. Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer