Halfvarsson utslagen efter stavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson har fått en mardrömsstart på VM. Svensken bröt staven precis i starten av sitt kvartsfinalheat och var sedan aldrig nära att ta sig vidare. Ingen svensk tog sig till final.

– Man är besviken så klart, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Calle Halfvarsson har minst sagt varit i händelsernas centrum dagarna före VM-premiären i Seefeld, med en musikvideo där han hånar bland annat Petter Northug och Johannes Hösflot Kläbo som fått stor uppmärksamhet och kritik.

I förmiddagens sprintkval imponerade svensken och kom trea. Men när det var dags för kvartsfinal var oturen framme för Halfvarsson. Han bröt staven precis i starten och tappade massa sekunder på resten av fältet.

Halfvarsson fick relativt snabbt en ny stav och tog sig visserligen ikapp, men starten kostade energi och han hade ingen chans när det drog ihop sig för spurt och slutade femma i heatet.

Slog stavarna i reklamskylt

Efter målgång slog han båda stavarna i en reklamskylt i ren ilska.

– Man är besviken så klart. Jag var arg på staven som gick av och på mig själv för att jag inte kan ändra taktiken. Taktiken var att jag skulle köra stenhårt och vara i fronten där uppe, men när staven gick av och jag behövde ta ikapp dem skulle jag varit mer cool, säger Halfvarsson till SVT Sport.

– Nu blir jag mer desperat och går på min första taktik där jag ska köra hårt. Men jag orkar inte riktigt.

SVT Sports expert Anders Blomquist om Halfvarssons kvartsfinalmiss:

– Man har sett det så många gånger förr när det sker en olycka. Först fullt adrenalinpåslag och man går utan att känna. När adrenalinet kickar in har man gas i 30-40 sekunder, sen kommer syran utan att man är med på det, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Svensson nära final

Inte heller för Viktor Thorn, som vann sprintkvalet, gick det vägen i kvartsfinalen. Han öppnade stenhårt och hade en lucka på övriga fältet, men stumnade sedan helt och slutade även han femma i sitt heat.'

Oskar Svensson varr den enda svensken som tog vidare till semifinal men efter att ha öppnat starkt där slutade han till sist femma och missade final.

Johannes Hösflot Kläbo vann VM-guld efter att ha spurtat ned den regerande världsmästaren Federico Pellegrino på upploppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.