Calle Halfvarsson i finska Ruka. Foto: Bildbyrån

Halfvarsson undvek uppvärmning – får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson värmde inte upp på skidor inför jaktstarten i den isande finländska kylan och får kritik från Norge.
– Jag satt i en skön fåtölj, säger Halfvarsson, till slut nia och bäste svensk i minitouren.
– Oprofessionellt, säger norske tränaren Eirik Myhr Nossum till Expressen.

Termometern har visat på neråt minus 15 grader i Ruka under söndagen. När Calle Halfvarsson skulle ut för att värma upp på skidstadion kom han inte ut ur den svenska landslagsbussen.

– Jag tror att jag gjorde en lite dålig uppvärmning i dag, det var lite slarvigt, säger han enligt nyhetsbyrån TT.

Vad gjorde du... Eller vad gjorde du inte?

– Jag gjorde ingenting. Jag satt i husbilen och ville inte gå ut i kylan.

”Har svårt för det”

30-årige Halfvarsson, som startade som nia, inledde jakstarten över 15 kilometer i fri stil svagt.

– Det är kallt och då är det än mer viktigt att göra en bra uppvärmning. Men jag har svårt för det där. Men måste skärpa mig. Nu är det som att jag blir varm efter tre varv, säger han och berättar att han inte ens värmde upp på skidor.

– Jag värmde upp lite grand. Men jag borde ha värmt upp mer. Nu sprang jag några gånger upp och ner.

Norges tränare chockad

För SVT Sport berättar han att han var besviken över helgens resultat, och att det kändes riktigt tungt i början av dagens lopp.

– Det var kanske inte den helgen jag sett framför mig, jag hade velat vara med ännu högre upp. Men en topp tio-placeringar får jag väl vara hyfsat nöjd med.

– I dag tänker jag efter två varv att jag inte kommer orka gå med. Men då får man försöka vända de negativa tankarna till något positivt.

När Norges tränare Eirik Myhr Nossum får reda på att Halfvarsson inte värmde upp ordentligt blir han chockad, skriver Expressen.

– Det är oprofessionellt, han borde kanske byta jobb, säger han, och berättar att Halfvarssons beteende inte hade accepterats i Norge:

– Deras jobb är ju att åka skidorna snabbt. Om de inte vill göra jobbet klockan åtta på morgonen så får chefen säga att arbetstiden är åtta till fyra. Så enkelt är det, det är bara att ställa upp. Vi har vallare som jobbar dygnet runt för att få bra skidor, skidlöparna ska bara gå upp och göra ett bra skidlopp så de har ett väldigt enkelt jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer