Halfvarssons OS-plan: Gå ned fyra kilo

Uppdaterad
Publicerad

Han beskriver förra säsongen som ett fiasko. För att lyckas nu – och framför allt under OS – har Calle Halfvarsson tagit ett drastiskt beslut. Träna mindre och samtidigt bli lättare.

– Något måste jag göra – annars kan jag lika gärna lägga av med det här. Då kom jag fram till att jag ska testa att träna mindre, säger 32-åringen till SVT Sport.

Under många år var Calle Halfvarsson det svenska hoppet på herrsidan. Men under förra säsongen klev både Oskar Svensson och Jens Burman upp på pallen för första gången. Samtidigt fick framtidsnamnet William Poromaa sitt internationella genombrott.

– Det är i alla fall en trygghet såklart – jag behöver inte prestera, de här gör det, säger en leende Halfvarsson och pekar mot sina lagkamrater.

– Jag har ju varit på den nivån som de är på nu, varit där uppe och slagits om pallplatser och segrar i världscupen. Så jag vill bara tillbaka dit.

Senast Calle Halfvarsson klev upp på världscuppallen var när han blev trea på 15 km klassiskt under premiärhelgen i Ruka 2018. Hans senaste seger var i Lillehammer 2016.

Men förra säsongen slutade han som bäst på en 20:e plats. Och under VM tvingades han bryta det enda loppet, skiathlonen, som han ställde upp i.

– Den senaste säsongen blev egentligen ett fiasko med lång sjukdom och jättekonstig känsla där jag inte riktigt kände igen min kropp. Jag tränade jättebra och mycket under sommaren och hösten, sedan bara bröt jag ihop. Då tog jag ett beslut själv, att något måste jag göra – annars kan jag lika gärna lägga av med det här. Då kom jag fram till att jag ska testa att träna mindre.

Precis som förra säsongen är det distansloppen som den före detta sprintern Halfvarsson framförallt satsar på. Därför har han som mål att gå ned fyra kilo innan OS.

– De flesta vet ju att om man ska prestera i distans då måste man vara lite åt det lättare hållet. Man får inte vara för muskulöst byggd. Jag försöker smalna ned lite och se ut som en distansåkare.

– Men det är klart att det är svårt att gå ned i vikt, jag har inte så mycket fettresurser att ta av.

Hur mycket lättare har du blivit?

– Jag har väl gått ned två kilo från i fjol, men jag vill ned två till tror jag.

Hur stor skillnad tror du att fyra kilo gör?

– Börjar man räkna på varje kliv under en tävling och du ska lyfta fyra kilo till, då blir det ganska många kilon. Man snackar om att Gunde Svan slipade på stavspetsarna för att få några gram i varje tag. Då börjar vi snacka, fyra kilo är ganska mycket.

KLIPP: Kraschen som splittrade landslaget (7 oktober 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.