Foto: TT

Distansen där Norge inte tagit guld på 37 år

Uppdaterad
Publicerad

Att norrmännen skördat stora framgångar under mästerskap är känt sedan länge. Men de har en akilleshäl – 15 km klassiskt. En distans de inte tagit guld i på 37 år. Nu är guldförhoppningarna stora – i det lopp som är Calle Halfvarsson stora mål.

Det är hela 37 år sedan Norge vann VM-guld på 15 km klassisk stil. Året var 1982 och VM gick i Oslo när Oddvar Brå knep guldet.

Under VM i Seefeld tänker det norska landslaget förändra det.

– Vi måste tillbaka till 1982 för senaste gången vi vann den i klassisk. Det är ett mål att ta den, säger Norges landslagstränare Erik Myhr Nossum till VG.

Det starkaste namnet för att lyckas är Emil Iversen som har en strålande säsong bakom sig. Själv tonar 27-åringen ner förväntningarna lite.

– Jag är inte den störste favoriten på något i VM. Kläbo sticker ut i sprint och Niskanen på 15-kilometern. Men jag är bättre förberedd än jag varit tidigare, och jag är en bättre skidåkare än jag varit tidigare. Men allt måste stämma, säger Iversen.

Svenskt guld 2001

Men det finns många som lär göra allt för att sätta stopp för Iversen. Nämnde Iivo Niskanen är regerande världsmästare på distansen, efter guldet i Lahtis 2017. Calle Halfvarsson är en annan som har siktet inställt på samma distans. Svensken jagar sin första individuella medalj i ett mästerskap på seniornivå.

Trots att Norge varit utan guld i 37 år har de en rad medaljer på distansen. 2017 tog Johnsrud Sundby silver och Niklas Dyrhaug brons. Då slutade Halfvarsson tia – medan Emil Iversen petats efter att ha fallit i sprinten och i lagsprinten.

Sverige har däremot ett guld i 15 km klassiskt genom Per Elofsson i Lahtis 2001.

Negativt för Norge är att Johannes Kläbo står över distansen då han inte känner sig helt redo efter hittills två VM-guld på sprinten och sprintstafetten. Istället står norska hoppen till Iversen, Sjur Röthe, Didrik Tönseth och Martin Jonsrud Sundby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.