Heidi Weng. Foto: Bildbyrån

Här är svaret på Heidi Wengs dåliga form

Uppdaterad
Publicerad

Hedi Weng, vinnare av totala världcupen två år i rad, har börjat den här säsongen mycket blekt. En av förklaringarna är den skruv hon fick i foten under rullskidträning i somras. En skada hon inte pratat öppet om förrän nu, i en intervju med NRK.
– Jag föll på rullskidan och fick skruven rakt in i benet och fotleden, säger Weng.

Den norska skidåkaren dras fortfarande med sämre rörlighet i fotleden, i benets nedre del, efter det som hände i somras.

– Jag föll på rullskidan och fick skruven rakt in i benet och fotleden. Det är ingenting annat än att benet har blivit styvare, säger Weng till NRK.

På frågan om om hon hämmas av skadan kommer svaret efter en stunds eftertanke.

– Nej.

Weng får ingen professionell behandling av skadan för tillfället. Det sköter hon själv med stretchövningar.

Även om skadan inte hämmar henne just nu, som hon själv påstår, har den påverkat försäsongsträningen, vilket kan förklara de skrala resultaten hittills i vinter där hon till exempel blev sjua och 16:e i premiärtävlingarna i Beitostölen.

Fick träna lugnare

Weng vill inte skylla resultaten på att hon inte skulle vara nog tränad men erkänner att hon tvingats till ett annorlunda upplägg i träningen.

– Nej, men jag var tvungen att ta det lite lugnare i början, säger Weng som inte vill lägga för stor vikt vid sommarens skada.

Landslagstränaren Ole Morten Iversen vill inte heller skylla på skadan. Han menar att Weng befinner sig på den nivån, en bra bit bakom Johaug, som man förväntat sig med tanke på att hon kom igång så sent med försäsongsträningen.

– Hon var tvungen att minska träningen. Men det här är många månader sedan. Heidi är där hon borde vara. Hon kommer komma igång så småningom när hon får åka fler tävlingar. Hon har inte gått ner sig på grund av skadan. Det är oproblematiskt, försäkrar Iversen.

Utmattningssyndrom efter OS

Och det som Iversen syftar på är att Weng långt innan rullskideolyckan hade problem. Norskan led av utmattningssyndrom efter förra vintern, där OS blev ett stort misslyckande.

Efter Pyeongchang drabbades Weng av återkommande sjukdomar och hon mådde mycket dåligt. Så dåligt att hon tog psykologhälp. I en intervju med Expressen från i slutet av juni sa hon att hon då ännu inte återhämtat sig helt från vinterns sjukdomar.

När hon sedan vann ett rullskidlopp i augusti brast det för Weng.

– Det har varit så tungt i vår och sommar, och jag hade egentligen inte trott att jag skulle klara av att starta här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer