Ingvild Flugstad Östberg Foto: Bildbyrån

Här är Tour-favoriten Östbergs svaga punkt: ”Inte fått till det”

Uppdaterad
Publicerad

I Therese Johaugs frånvaro nämns Ingvild Flugstad Östberg som en av de stora favoriterna till att vinna hela Tour de Ski. Men norskan har en akilleshäl: Sprintloppen.
– Jag har inte fått till det helt i sprint och det är ju lite avgörande i de första loppen, säger Östberg till SVT Sport.

Ingvild Flugstad Östberg har inlett säsongen med tre individuella pallplatser i världscupen. Nu nämns hon som den stora förhandsfavoriten till att ta hem totalsegern i Tour de Ski.

– Det är flera som har sagt det. Men jag skulle säga att det är många som är favoriter i år, det är många masstarter och två sprintar tidigt. Det är många som kan vara med och hävda sig då. Egentligen hela det norska laget, svenskor, finskor och amerikanskor. Jag ska göra det jag kan, men jag skulle inte säga att jag är den stora favoriten.

Men att många ser dig som favorit, hur hanterar du det?

– Jag har egentligen inte tänkt så mycket på det förrän nu när jag första gången jag fick frågan från en norsk journalist. Men det är klart, jag har haft en bra säsongsstart.

Och målsättningen är tydlig.

– Jag vill vara med och kämpa i toppen, det vill jag. Att kämpa om en pallplats totalt, det är helt klart målet.

Men själv menar hon att hon har en svagare punkt som kan ställa till det: Sprintloppen. Touren inleds med fristilssprint i Toblach och även den tredje etappen i Val Müstair är sprint i fristil.

I de tre sprintar som körts i världscupen den här säsongen har Östberg som bäst blivit tia.

– Jag känner inte att jag fått till det helt i sprint i år och delvis inte i fjol. I en tour är det viktigt att ta sig vidare från kvartsfinal och få med sig så många bonussekunder som möjligt. Men det delas ju ut 60 sekunder till den som vinner, två minuter är mycket på de första loppen.

– Men en tour är lång, det kan hända mycket på vägen så det är bara att jobba på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer